Sada je definitivno: Radnike čeka velika promena

U septembru 2022. Savezni sud za rad (BAG) je doneo odluku prema kojoj radnici u Nemačkoj moraju da beleže sve svoje radne sate.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Ilustracija: Shutterstock/Doucefleur

Ilustracija: Shutterstock/Doucefleur

Iako je odluka BAG-a dugo bila predmet žestoke rasprave u vladi “Semafor” koalicije i među stručnjacima za radno pravo, zakon je definitivno usvojen u januaru ove godine, piše Fenix magazin.

Skladno tome, poslodavci su dužni da uvedu odgovarajući sistem evidentiranja. To je predviđeno stavkom 3. Zakona o zaštiti na radu.

Promenom je pogođena i tzv. kućna kancelarija jer velik broj radnika od pandemije koronavirusa radi od kuće.

Prema izveštaju Saveznog zavoda za statistiku, gotovo četvrtina zaposlenih radila je od kuće u 2021. Mnogi poslodavci i dalje nude rad od kuće, ali i tu radno vreme mora biti dokumentovano. Odluka o načinu na koji će se to odvijati prepuštena je poslodavcima i predmet je dogovora između poslodavca i radnika.

S jedne strane, takozvani sistemi “Stempelsysteme”, “Stechuhren” omogućavaju digitalno snimanje. Ukoliko kompanija nema nijedan od ovih sistema, radnici mogu npr. početak, pauze i kraj radnog vremena da unesu u aplikaciju ili na klasičan način u dokument. O tome je za mdr.de izvestio Herman Glojštajn, advokat za radno pravo. Poslodavcu se dokumentacija stavlja na uvid, ali podleže strogim smernicama Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Merenje vremena je obavezno: produžeci i pauze

Prema analizi agencije Compensation Partner iz Hamburga, više od polovine svih zaposlenih u Nemačkoj radi više nego što je ugovorom određeno. Skladno tome, u proseku rade oko tri sata prekovremenog rada nedeljno, što često nije evidentirano u dokumentaciji. Međutim, to bi se moglo promeniti zbog nove prakse o evidentiranju radnog vremena. Ako ugovor o radu ne predviđa nikakvu odredbu o prekovremenom radu, prekovremeni rad se mora platiti ili se broj radnih sati mora smanjiti. To je regulisano Zakonom o radnom vremenu. Evidentiranje radnog vremena stoga pomaže radnicima da mogu da iskoriste ovo pravo.

Uz početak i kraj radnog odnosa moraju se evidentirati i pauze. To uključuje pauze za pušenje. Uostalom, oni nisu deo radnog vremena i stoga nisu plaćene, osim ako to nije navedeno u ugovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com