Saradnici priznali – krivi su

Dva najbliža saradnika osnivača FTX-a Sema Bankman-Frida priznalo je krivicu za prevaru.

Izvor: Index

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Oni su pristali da sarađuju sa američkim vlastima u njihovoj daljoj istrazi kolapsa kriptomenjačnice koja je bankrotirala, saopštio je savezni tužilac na Menhetnu, prenosi Indeks.

Demijan Vilijams, tužilac za južni okrug Njujorka, najavio je priznanje krivice i kaznene prijave protiv Kerolin Elison, bivše izvršne direktorke FTX-ove podružnice Alameda Research, i Zišiaoa “Gerija” Vanga, suosnivača FTX-a. Vilijamsova kancelarija je prošle nedelje podigla osam optužbi protiv Bankman-Frida.

Ovo saopštenje dolazi neposredno nakon što je avion u kojem je bio Bankman-Frid poleteo sa Bahama, gde se on odrekao prava da ospori ekstradiciju SAD-u. Šef FTX-a trebalo bi da se pojavi pred sudom na Menhetnu u četvrtak, gde će biti razmatran njegov zahtev za puštanje uz kauciju.

Elison se izjasnila krivom po sedam tačaka optužnice, uključujući prevaru putem interneta i pranje novca, za koje je predviđena maksimalna kazna od 110 godina zatvora, dok se Vang izjasnio krivim po četiri tačke za prevaru, za koje je predviđena maksimalna kazna od 50 godina, prema sudskim podnescima u koje je Fajnenšel tajms imao uvid.

U dokumentima se navodi da se tužitelji neće protiviti zahtevima okrivljenih za jemstvo pod određenim uslovima, uključujući polaganje jemstva i predaju putnih isprava, dok čekaju na izricanje zvanične kazne.

“Novcem klijenata plaćao se Alamedin dug”

Odvojeno, Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Komisija za trgovinu robnim fjučersima podnele su građanske tužbe protiv Elisona, 28, i Vanga, 29, optužujući ih za prevaru.

“Kao deo njihove prevare, tvrdimo da su Kerolin Elison i Sem Bankman-Frid planirali da manipulišu cenom FTT-a, kripto sigurnosnog tokena za razmenu koji je sastavni deo FTX-a, kako bi podržali vrednost svoje kuće od karata”, rekao je SEC–ov šef Geri Gensler.

Kao izvršni direktor FTX-ovog trgovačkog ogranka, Elison je “koristila FTX-ovu imovinu klijenata za plaćanje Alamedinih dugova“ i preusmerila milijarde dolara deponenata u firmu da zapuši rupu izazvanu krahom kripto tržišta u maju, navodi se u žalbi SEC-a.

CFTC je rekao da je Vang učestvovao u kreiranju nekih algoritama koji su bili u osnovi FTX-a, što je omogućilo Alamedi da “održi suštinski neograničenu kreditnu liniju“ na berzi, dajući joj “nepravednu prednost“ nad redovnim deponentima.

“Ove kritične karakteristike koda i strukturni izuzeci omogućili su Alamedi da potajno i nepromišljeno izvuče sredstva korisnika FTX-a sa FTX platforme“, dodaje CFTC. Vangov advokat je rekao da je njegov klijent “prihvatio odgovornost za svoje postupke i ozbiljno shvata svoje obaveze kao svedok saradnik”.

Bankman-Frid je organizovao “jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji”

Američko ministarstvo pravde je prošle nedelje podiglo optužnicu protiv Bankman-Frida i optužilo ga da je organizovao “jednu od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji” prisvajanjem imovine klijenata od FTX-a do Alameda Researcha. Uhapšen je na Bahamima, gde živi. Uz to, suočava se s paralelnim građanskim tužbama SEC-a i CFTC-a.

Bankman-Frid je podneo ostavku na mesto generalnog direktora FTX-a nakon što je prošlog meseca podneo zahtev za bankrot po tzv. Poglavlju 11.

Vilijams je ponovio poziv drugima koji su radili sa Bankman-Fridom da istupe.

“Ako ste se umešali u nedolično ponašanje u FTX-u ili Alamedi, sada je vreme da to kažete“, rekao je on. “Brzo se krećemo i naše strpljenje nije večno”.

Predstavnik Bankman-Frida odbio je da komentariše bilo šta od ovoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com