Sir sa tartufima, od magarećeg mleka, rolovani kajmak: Najveći sajam “belog mrsa” u Srbiji FOTO

Najveći sajam mleka i mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji po prvi put održava se u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.

Izvor: RINA

Foto: RINA

Foto: RINA

Manifestacija nazvana “Mlečni put” od velikog je značaja za sve koji se bave stočarstvom, ali i preradom mleka u Srbiji, a domaćin je profesor Agromoksog fakulteta dr Ivan Glišić.

“Ova manifestacija treba da služi opštem razvoju našeg sela. Svedoci smo da se srpsko selo večito borilo sa krizama i problemima, a bore se i dan danas. Ova manifestacija će biti veoma značajna za razvoj stočarstva, jer sela do sada mala domaćinstva nisu mogla da opstanu, i ljudi su odlazili iz sela i odustajali od bavljenja poljoprivredom i stočarstvom”, rekao je za RINU dr Glišić.

Foto: RINA

Foto: RINA

Ovom prilikom uručeni su ugovori za subvenciju sela za šta je grad Čačak opredelio 12 miliona dinara. Među poljoprivrednicima su i dve žene nosioci domaćinstva.

Foto: RINA

Foto: RINA

U Domu u centru sela upriličena je izložba posvećena belom mrsu na kojoj će se sutra predstaviti oko 30 izlagača, sa više od 50 različitnih proizvoda od mleka. Mnogi će moći prvi put da vide a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

Inače, manifestacija Mlečni put u Gornjoj Gorevnici počela je minutom ćutanja zbog nesreće u Ovčar Banji gde su život izgubile dve žene.

Foto: Rina

Foto: Rina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com