Skandal u vezi sa FALSIFIKOVANJEM PODATAKA poljuljao poverenje u grupu “Tojota”

Jedan od dva najveća proizvođača kamiona i autobusa u zemlji kompanija “Hino”, koja se nalazi u sklopu grupe “Tojota”, falsifikovala je podatke o performansama motora na svojim vozilima čitavih 20 godina.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

U ostrvskoj carevini veliki skandal koji je poljuljao poverenje u automobilsku industriju. Jedan od dva najveća proizvođača komercijalnih vozila u zemlji kompanija “Hino” falsifikovala je podatke u vezi sa motorom na svojim vozilima punih 20 godina, prenose japanski mediji.

Blic preporučuje

Ono što je posebno interesantno je da je ta firma, koja pravi i autobuse, jedna od 16 kompanija u sastavu grupe “Tojota”.

Japansko Ministarstvo zemlje, infrastrukture i saobraćaja saopštilo je 9. oktobra da je “Hino” domaćim mušterijama prodao najmanje 120.000 vozila za koje su podaci bili falsifikovani tako da motor učine da izgleda efikasnijim kada je u pitanju potrošnja goriva i, naročito, manje štetnim po životnu sredinu nego što jeste.

Ministarstvo je kompaniji nalažilo da smesta ispravi uočene nedostatke i izvrši duboke reforme u rukovođenju i organizacionoj klimi.

Paralelno sa objavljivanjem tog saopštenja vlade, predstavnici kompanije “Hino” u Tokiju su održali konferenciju za novinare na kojoj su javnost obavestili da četiri rukovodioca iz upravnog odbora odlaze sa svojih položaja, te da će ostali umešani, među kojima i generalni direktor, biti novčano kažnjeni.

To podrazumeva umanjenje plate od 20 do 50 posto na rok od tri do šest meseci, odnosno, kada su u pitanju funkcioneri koji su sada u penziji a koji su upravljali radom preduzeća od 2003. (njih 11 uključujući i pet generalnih direktora), znači vraćanje dela novca koji su zaradili na tim dužnostima. To bi trebalo da ublaži finansijski gubitak koji će kompanija pretrpeti plaćanjem penala kupcima i državi.

Obustavljena proizvodnja minibusa “tojota koster”

“Hino” je svoje problematične motore isporučivao i drugim kompanijama unutar grupe “Tojota”, pa i drugim proizvođačima vozila, pa je stoga, recimo, morala biti obustavljena i proizvodnja minibusa “tojota koster”.

Kuriozitet je da je “Hino” već 48 godina zaredom na prvom mestu u Japanu po broju prodatih kamiona velike i srednje nosivosti, kao i da je do 2021. 11 godina zaredom od strane potrošača bio izglasan za proizvođača komercijalnih vozila kojim su korisnici najviše zadovoljni. Prošle kalendarske godine “Hino” je proizveo 170.000, a u zemlji i inostranstvu prodao oko 155.000a kamiona i autobusa.

S obzirom da je manipulacija posebno izražena u pogledu količine izduvnih gasova, slučaj tog japanskog proizvođača komercijalnih vozila asocira na zloglasni skandal grupe “Folksvagen” od pre nekoliko godina, u kojem su ekonomisti i mediji u Zemlji izlazećeg sunca tada videli veliku priliku da domaća “Tojota” obezbedi i utvrdi poziciju najvećeg svetskog proizvođača četvorotočkaša koju je ugrožavao upravo “Folksvagen”. Uvereni u kvalitet i moralnu ispravnost japanskih proizvođača, oni tada nisu ni sanjali da bi jedna domaća kompanija mogla da učini isto što i Nemci.

Interesantno je, međutim, da je za razliku od “Folksvagena” čije su malverzacije otkrili američke nadzorne službe, za falsifikaciju podataka testova motora u “Hinou” saznalo prvi put marta ove godine zahvaljujući unutrašnjoj kontroli (koja je, doduše, sprovođena pod pritiskom zakonodavstva).

Ona je dovela do daljih provera, pa i istrage Ministarstva zemlje, infrastrukture i saobraćaja koja je okončana osmog ovog meseca i kojima su otkrivene dalje nepravilnosti, tako da je sada izvesno da su lažirane performanse motora na osam različitih modela.

Ipak, čini se da japanska automobilska industrija, generalno, ne može da za sebe tvrdi da je mnogo moralno čistija od drugih jer je 2016. u Zemlji izlazećg sunca otkriveno i falsifikovanje podataka u vezi potrošnje goriva na nekoliko modela lakih automobila kompanije “Micubiši”, koju je tada u laži uhvatio njen partner u razvoju tih vozila “Nisan”.

(RTS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com