Словачки премијер Роберт Фицо оперисан после покушаја убиства, мотив напада и даље непознат

среда, 15.05.2024,  15:15 -> 23:41

Извор: Ројтерс

Словачки премијер Роберт Фицо погођен је у пуцњави после седнице Владе у Хандлови. На словачког премијера испаљено је више хитаца, након чега је хеликоптером пребачен у болницу у Банској Бистрици. Стање словачког премијера описано је као тешко. Полиција ухапсила нападача.

Словачки премијер Роберт Фицо оперисан после покушаја убиства, мотив напада и даље непознат Словачки премијер Роберт Фицо оперисан после покушаја убиства, мотив напада и даље непознат

15. 05. 2024. 23:36

Премијер Фицо је оперисан и у свесном је стању, пише словачки портал dennikn.sк.

(dennikn.sк)

15. 05. 2024. 22:17

Заменик словачког премијера рекао је за Би-Би-Си да верује да ће премијер Роберт Фицо преживети и да више није у животној опасности.

“Био сам веома шокиран… на срећу, колико ја знам, операција је прошла добро – и претпостављам да ће преживети, у овом тренутку није у животној опасности”, рекао је Томаш Тараба.

Он је даље рекао да је у Фицо погођен “из близине”  и да је на њега пуцао старији мушкарац.

“Тешко је повређен – један метак је отишао у стомак, а други у зглоб – одмах је превезен у болницу, а затим на операцију”, рекао је Тараба.

(BBC)

Опширније Краће

15. 05. 2024. 21:57

Директор Института политичких наука у Братислави Јурај Марушјак у разговору за РТС објашњава каква је атмосфера у Словачкој и  који су могући мотиви напада на премијера Роберта Фица.

“За сада мотиви нису познати, реч је о пензионеру који има 71 годину. За грађане Словачке то је био шок, иако у Словачкој постоји дубоки и дуготрајни конфликт између владајуће коалиције и опозиције”, рекао је Марушјак за РТС.

15. 05. 2024. 20:35

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток рекао је, на конференцији за новинаре одржаној испред болнице у Банској Бистрици, да је напад на премијера Роберта Фица “политички мотивисан”, најављујући да ће ускоро бити сазвана седница државног савета за националну безбедност.

Ешток је испред болнице изјавио да је напад био политички мотивисан и да је одлука “рођена одмах после председничких избора”.

Словачки министар унутрашњих послова

Фото: Танјуг/АП

15. 05. 2024. 20:15

Словачки министар одбране Роберт Калињак рекао је да је премијер те земље Роберт Фицо и даље на операцији и да је у “изузетно тешком” стању.

Калињак је на конференцији за новинаре испред болнице у Банској Бистрици рекао да се медицински радници “боре за живот” Фица.

„У озбиљној је здраственој ситуацији. Тренутно немамо добре вести и полажемо наду у руке лекара“, рекао је словачки министар.

Калињак је рекао да операција сада траје већ три и по сата, а да ће више медицинских информација бити доступно касније.

Улаз у болницу у кој се налази рањени словачки премијер

Фото: Танјуг/АП

15. 05. 2024. 20:00

Словачки премијер Роберт Фицо је успешно оперисан и по изласку из сале комуницирао је са лекарима, јавља словачка телевизија ТА3. Операција је трајала дуго јер је Фицо погођен у карлични појас, стомак и прст.

15. 05. 2024. 19:37

Председник Русије Владимир Путин описао је словачког премијера Роберта Фица као “храброг и снажног човека” и пожелео му брз и потпуни опоравак.

“За овај монструозни злочин не може бити оправдања. Роберта Фица познајем као храброг и снажног човека. Надам се да ће му ови квалитети помоћи да преживи ову тешку ситуацију”, написао је Путин у телеграму упућеном одлазећој председници Словачке Зузани Чапутовој.

(Reuters)

Опширније Краће

15. 05. 2024. 18:52

Матуш Шутај-Ешток, словачки министар унутрашњих послова, рекао је да ће напад на Роберта Фица бити истражен “што је пре могуће”, и додао да Словачка “проживљава најгори дан своје демократије”.

“Први пут за 31 годину наше демократске суверене републике десило се да је неко одлучио да политичко мишљење искаже не на изборима, већ оружјем”, написао је Шутај-Ешток на Фејсбуку.

Он је додао да покушај убиства “заслужује заједничку и недвосмислену осуду”, али је упозорио на опасност од “ширење политичке мржње”.

“Помирење нације и смиривање страсти – наша је једина нада за будућност”, написао је Шутај-Ешток.

Опширније Краће

15. 05. 2024. 18:42

Председник САД Џозеф Бајден ужаснут је извештајима о нападу на Роберта Фица.

Амерички председник је рекао да се он и његова супруга Џил моле за Фицов брзи опоравак и да су њихове мисли са породицом словачког премијера и народом Словачке.

“Осуђујемо овај стравичан чин насиља. Наша амбасада је у блиском контакту са Владом Словачке и спремна је да помогне”, написао је Бајден.

Опширније Краће

15. 05. 2024. 18:32

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ такође је шокиран вестима о нападу на Роберта Фица.

“Поново смо сведоци неприхватљивих напада на политичке представнике”, написао је Борељ на мрежи X, додавши да су његове мисли са словачким премијером и његовом породицом.

I am shocked by the news of the attack on Slovak Prime Minister Robert Fico, which I comdemn.

Once again we are witnessing unacceptable attacks against political representatives.

My thoughts are with Prime Minister Fico and his family.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) May 15, 2024

15. 05. 2024. 17:25

Вршилац дужности председника словачког парламента Петер Жига рекао је да напад на Фица доживљава “као напад на принципе словачке демократије”.

“Тако ужасан чин се никада није догодио у словачкој историји. Сматрам да је то резултат разбукталих страсти и поделе словачког друштва на два непомирљива табора”, додао је Жига.

(Reuters)

Опширније Краће

15. 05. 2024. 16:44

Председник Европског савета Шарл Мишел написао је да је шокиран вестима о нападу на словачког премијера у Хандлови.

“Ништа не може оправдати насиље или такве нападе“, написао је председник Европског савета Шарл Мишел.

I am shocked at the news of the attack on Slovakian PM Fico after a meeting of the Slovak Cabinet in Handlova.

Nothing can ever justify violence or such attacks.

My thoughts are with the Prime Minister and his family.

— Charles Michel (@CharlesMichel) May 15, 2024

15. 05. 2024. 16:34

Старији мушкарац, како га описују медији, пуцао је на Роберта Фица пошто му је претходно рекао: “Роби, дођи овамо.” На снимцима са места догађаја види се како је полиција савладала и нешто касније убацила у возило мушкарца одевеног у светлоплаву кошуљу и тамне панталоне.

Дневник Хосподарске новини и портал Плус су јавили да је нападач идентификован као Јурај Ц. из Левица, места недалеко од мађарске границе.

Главни тужилац Марош Жилинка је одмах после пуцњаве изјавио да ће нападач бити “адекватно кажњен”.

Radovan Stoklasa/TASR via AP)

15. 05. 2024. 16:30

Петер Пелегрини, изабрани председник Словачке и савезник Роберта Фица, рекао је да “атентат на премијера представља претњу свему што је до сада красило словачку демократију”.

“Ужаснут сам куда мржња према другом политичком мишљењу може да одведе. Не морамо да се слажемо око свега, али постоји много начина да демократски и законски изразимо наше неслагање”, написао је Пелегини на мрежи X.

An assassination attempt on the Prime Minister is a threat to everything that has adorned Slovak democracy so far.

With horror, I received the information that Prime Minister Robert Fico became the target of an assassination attempt after a government meeting in Handlova, and…

— Peter Pellegrini (@PellegriniP_) May 15, 2024

15. 05. 2024. 16:16

Роберт Фицо је у животној опасности, саопштила је словачка влада у саопштењу послатом електронском поштом, јавља Ројтерс.

На Фејсбук страници Роберта Фица се наводи да је словачки премијер “више пута погођен и да је тренутно у животној опасности” и да је хеликоптером превезен због хитности и близине у болницу у Банској Бистрици, где је у току операција.

(Reuters)

Tanjug/Jan Kroslak/TASR via AP

15. 05. 2024. 15:53

Роберт Фицо ће ускоро бити оперисан због задобијених рана, пошто је нападач испалио четири или пет метака, од којих су два или три погодила словачког премијера.

Фицо је, како пише портал Плус, погођен у абдомен и руку и у свесном је стању пребачен у болницу. Његове повреде описане су као тешке, али словачки медији наводе да се Фицо налази у стабилном стању.

15. 05. 2024. 15:52

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оштро је осудила напад на премијера Словачке.

“Такви акти насиља немају места у нашем друштву и поткопавају демократију, наше најдрагоценије опште добро. Моје мисли су са премијером Фицом и његовом породицом”, написала је фон дер Лајенова на налогу на мрежи X.

I strongly condemn the vile attack on Prime Minister Robert Fico.

Such acts of violence have no place in our society and undermine democracy, our most precious common good.

My thoughts are with PM Fico and his family.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 15, 2024

15. 05. 2024. 15:48

Одлазећа председница Словачке Зузана Чапутова рекла је да је шокирана “бруталним и немилосрдним” нападом на премијера и пожелела да се брзо опорави. Она је у обраћању рекла да је то напад и на целокупну словачку демократију.

I am shocked. We are all shocked by the terrible and vile attack on Prime Minister Robert Fico. We may not fully comprehend yet the seriousness of what has happened today. The shooting of the Prime Minister is first and foremost an attack on a human being — but it’s also an… pic.twitter.com/CrP6icgsWy

— Zuzana Čaputová (@ZuzanaCaputova) May 15, 2024

15. 05. 2024. 15:43

Нападач је у словачког премијера испалио два или три метка, јављају словачке Хосподарске новини. Након напада, Фицо је хеликоптером пребачен у болницу, највероватније у Банску Бистрицу.

15. 05. 2024. 15:43

Уколико би словачки премијер Роберт Фицо, који је погођен из ватреног оружја, дуже био одсутан, премијерску дужност ће вршити неко од четири потпредседника словачке владе, преноси словачки портал Деник Н.

Према Закону о надлежностима, у том случају заступао би га потпредседник Владе, којег именује председник Владе.

Како се наводи, у Влади су тренутно четири потпредседника, од којих је један министар одбране Роберт Калињак (Смер), који је у истој странци као и Фицо.

Потпредседници Владе су и министарка економије Дениса Сакова, Петер Кмец, као и министар заштите животне средине Томаш Тараба.

(Танјуг)

Опширније Краће

15. 05. 2024. 15:34

После пуцњаве у којој је повређен словачки премијер Роберт Фицо, председник Александар Вучић каже да је шокиран атентатом.

“Шокиран сам атентатом на Роберта Фица, великог пријатеља Србије и мог лично. Драги пријатељу, молим се за тебе и за твоје здравље”, написао је Вучић на Твитеру.

Шокиран сам атентатом на Роберта Фица, великог пријатеља Србије и мог лично. Драги пријатељу молим се за тебе и за твоје здравље.

— Александар Вучић (@predsednikrs) May 15, 2024

Агенција је цитирала потпредседника парламента Лубоша Блаху, који је рекао да је Фицо погођен у пуцњави.

Фицо је погођен из ватреног оружја испред културног центра у граду Хандлови, где је одржана седница владе, наводи се у извештајима. 

Чуло се неколико пуцњева, јављају новинари са лица места.

Словачки премијер је пребачен у болницу, а полиција је привела нападача.

Хандлова се налази око 180 километара североисточно од главног града Словачке – Братиславе.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com