SLOVENCI PREUZIMAJU PARAĆINSKU STAKLARU Planiraju čak 100 miliona evra investicija u razvoj i modernizaciju pogona fabrike

Slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže “Steklarna Hrastnik”, preko svog vlasnika “Global Glaš” iz Švajcarske, preuzima “Srpsku fabriku stakla (SFS) Paraćin”.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Fabrika stakla

Foto: Goran Jevremović / Ringier

Fabrika stakla

Navodi se da je “Steklarna Hrastnik” jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla sa izuzetnim potencijalom za dalji rast, širenje poslovanja i jačanje tržišnog udela.

Blic preporučuje

Kako se dodaje u saopštenju staklare, investicijom u “SFS Paraćin”, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, “GlobalGlaš grupa” povećaće proizvodne kapacitete (odmah za do 300 tona stakla/dnevno) i asortiman proizvoda.

Investiraju više od 100 miliona evra

Slovenačka fabrika “Steklarna Hrastnik” se primarno orjentiše ka tržištu Zapadne Evrope i želi da unapredi poslovanje srpske kompanije.

S tim ciljem je planirano ulaganje preko 100 miliona evra za investicije u oblasti razvoja i modernizaciju poslovanja u Sloveniji i Srbiji. Veliki planovi podrazumevaju povećanje proizvodnih kapaciteta na 1.150 tona stakla/dnevno u paraćinskoj staklari. Takva proizvodnja bi trebalo da se ostvari već početkom 2023., odnosno do kraja prvog kvartala te godine.

Foto: Goran Jevremović / Ringier

Peter Čas, generalni direktor kompanije “Steklarna Hrastnik” je vrlo optimištičan u pogledu preuzimanja “Srpske fabrike stakla Paraćin”, rekavši da će deo asortimana iz Slovenije biti premešten u Srbiju. Na taj način će se podići nivo kvaliteta proizvoda, ali će središnji deo srpskog postrojenja i dalje biti usmeren na staklo standardnog kvaliteta za prehrambenu industriju. Takođe, podsticaće proizvodnju za Jugoistočnu Evropu gde su uočili nedostatak ponude. Staklo premium i super-premium kvaliteta “Hrastnik” će i dalje proizvoditi u Sloveniji i izvoziti na zapadnoevropsko tržište.

Ove investicije i strateški plan će dati nov polet staklari koja je već nekoliko godina pod stečajem iako za sebe ima dugu tradiciju poslovanja.

Prodaja srpske staklare

“Srpska fabrika stakla Paraćin” je nekadašnji gigant u proizvodnji ambalažnog stakla na Balkanu. Prethodnih godina se suočila sa velikim dugovima i gubicima, te je nekoliko puta proglašavan stečaj. Konačan bankrot je proglašen 12. jula 2021.godine u privrednom sudu u Kragujevcu. Ponuda za prodaju je prvi put izneta godinu dana kasnije.

Prva prodaja 7. septembra 2022. je inicijalno prošla bezuspešno jer se na oglas javio samo jedan kupac koji je ponudio samo 50 odsto ukupne vrednosti. Stečajni upravnik je ponudu uputio poveriocima na odlučivanje, i oni su očigledno pristali.

Naime, procenjena vrednost staklare je iznosila 10, 1 milijardu dinara (oko 86,79 miliona evra). Vrednost je postavljena, između ostalog, na osnovu tehnološke opremljenosti postrojenja. U pitanju su peći za proizvodnju bezbojnog i obojenog stakla ukupnog kapaciteta 300 tona/dan, tehnološke linije B1 i L5 koje imaju najsavremene pogone za proizvodnju stakla u regionu. Takođe, sadrži i sopstvenu fizičko-hemijsku laboratoriju za proveru hemijskog i granulometrijskog sastava sirovina i stakla.

“SFS Paraćin” u svom imovnom opusu sadži veliki broj jedinica. U pitanju su proizvodni i poslovni objekti na teritoriji Paraćina, Plane i Beograda, kao i sedam zemljišnih parcela i jedna stambena nekretnina.

Poslednji rok za dostavu ponuda je bio 7. oktobar, što je iskoristio švajcarski “Global Glaš”, ali konačno preuzimanje tek treba da bude okončano.

Foto: Goran Jevremović / Ringier

Tradicija još od pre Prvog svetskog rata

Fabriku je osnovao 1907. godine Milivoje M. Popović predvodeći grupu beogradskih trgovaca. U vreme kada je otvorena paraćinska staklara u Srbiji se staklo nije proizvodilo, već se uvozilo iz inostranstva. Na taj način je ona postala pionir staklarske industrije u ovom delu Evrope i razvijala se ubrzano tokom 20. veka.

Kompanija koja je sada procenjena na višemilionsku vrednost počela je od jedne peći sa 14 lonaca za ručnu proizvodnju, pri čemu je zaposlila oko 350 radnika za proizvodnju šupljeg i presovanog stakla. Njena specifičnost se ogledala u tome što je proizvodila i retke primerke kristalnog stakla po imenu iberfang. Danas zvanično svoje poslovanje bazira na principima održivog razvoja i primat njene proizvodnje je ambalažno staklo, što je joše više povezuje sa “Steklarnom Hrastnik”.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com