Slovenci preuzimaju paraćinsku staklaru

Slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju vrhunske staklene ambalaže “Steklarna Hrastnik”, preuzima Srpsku fabriku stakla (SFS) Paraćin.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Navodi se da je Steklarna Hrastnik jedan od vodećih evropskih ponuđača specijalnog ambalažnog stakla sa izuzetnim potencijalom za dalji rast, širenje poslovanja i jačanje tržišnog udela.

Kako se dodaje u saopštenju staklare, investicijom u SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, Global Glass grupa povećaće proizvodne kapacitete (odmah za do 300 tona stakla/dnevno) i asortiman proizvoda.

Srpska fabrika stakla će, ističe se, u sinergiji sa slovenačkom staklarom, moći da nastavi svoju dugogodišnju tradiciju i orijentaciju ka stalnom unapređenju postojećih i uvođenju novih tehnologija sa jasnim te dugoročnim razvojnim ciljevima.

Generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas kaže da će glavni deo proizvodnje u Srbiji ostati vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta Jugoistočne Evrope gde, kako navodi, primećuju nedostatak ponude.

“Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Steklarne Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta”, pojasnio je Čas.

Staklara u Paraćinu i Steklarna Hrastnik imaju sličnu istoriju i teže istim ciljevima, navodi se u saopštenju i dodaje da će obimno specifično znanje iz oblasti transformacije poslovanja i prelaska sa masovnih segmenata tržišta stakla na premium, stečeno u Hrastniku, imati ključnu ulogu u daljem širenju poslovanja GlobalGlaš grupe kako na lokaciji u Hrastniku, tako i na novoj proizvodnoj lokaciji u Srbiji.

Grupa ima ambiciozne planove za rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 miliona evra investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na 1150 tona stakla/dnevno, piše u saopštenju.

Navodi se da je preuzimanje SFS Paraćin i dalje predmet uobičajenih odgodnih uslova, uključujući i saglasnost nadležnih institucija za zaštitu konkurencije i dodaje da bi postupci trebalo da budu završeni do kraja 1. kvartala naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com