SLOVENIJA I HRVATSKA OSNIVAJU NOVU BALKANSKU BERZU ELEKTRIČNE ENERGIJE Uključena i srpska berza

Pre nove godine zaživeće Alpsko-jadransko-dunavska berza električne energije, a u nju će ući i postojeće slovenačka i srpska berza električne energije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Dvojica direktora će novom berzom upravljati preko “Adex grupe”, kompanije ćerke slovenačkog operatora sistema prenosne elektroenergetske mreže Eles, a prvi mandat predsednika uprave pripašće direktoru slovenačke BSP Energetske borze Anžetu Predovniku.

Blic preporučuje

Iduće godine BSP će, kao i Seepex, postati deo “Adexa”.

U okviru ove regionalne berze omogućiće se trgovanje na srpskom tržištu te kliring na crnogorskom i makedonskom tržištu električne energije.

Foto: shutterstock

Kako je saopšteno iz Vlade Roberta “Goloba”, koja je odluku donela u ime države kao jedinog deoničara Elesa, doznaje se i da će osnivački ulog Elesa iznositi pet miliona evra, što predstavlja celokupni poslovni udeo u “BSP Energetska borza”.

Elektromreža Srbije i organizator tržišta električne energije u 13 zemalja i pariški “Epexspot”, 26. aprila ove godine prijavili su nadzornicima tržišta koncentraciju na kompaniju “BSP Energetska borza” i prijavu za osnivanje zajedničkog preduzeća, prenosi “Indikator.ba”.

Početkom aprila kompanije su potpisale obavezu osnivanja Alpsko-jadranske dunavske berze električne energije (ADEX). Time će se organizovati trgovanje električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, a povezaće se i poslovanje s tržištima u drugim zemljama srednje i jugoistočne Evrope.

(Izvor: Bankar.me)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com