Šok na tržištu: Evo ko je pobednik godine

Deonice naftnih kompanija naglo su porasle 2022., pa nije iznenađenje da su fondovi koji prate energetski sektor ove godine bili dobitnici Vol Strita.

Izvor: Biznisinfo.ba

Foto: Songquan Deng / Shutterstock.com

Foto: Songquan Deng / Shutterstock.com

Ali najbolji fond godine je iznenađenje, a to je onaj koji ulaže u različite firme sa sedištem u Turskoj. Berzanski fond iShares MSCI Turkey više se nego udvostručio do 19. decembra, prema podacima Morningstar Directa, prenosi biznisinfo.ba.

Fond ima velike udele u turskom finansijskom divu Akbank, trgovcu na malo Bim sa sedištem u Istanbulu i matičnoj firmi Turkish Airlinesa.

Turska je teško pogođena inflacijom, kao i ostatak sveta, a njena valuta, lira, strmoglavo je pala u odnosu na američki dolar i druge vodeće svetske valute.
Otkud onda toliki dobici?

Tursko tržište deonica napredovalo je jer zemlja čini nešto što većina drugih ne radi: njena centralna banka snižava kamatne stope kako bi poduprla potrošnju. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da zadrži vrlo niske stope.

Čak je u poslednjih nekoliko godina otpustio nekoliko čelnika centralne banke koji su odbili da snize stope. Turska ekonomija je nedavno usporila jer je nezaposlenost porasla, ali nestabilnost nije naštetila turskim deonicama.

IShares Turkey ETF takođe je doživio porast vrednosti zbog viših cena energije, budući da je rafinerija Tüpraş najveći holding.

Drugi američki i međunarodni naftni fondovi i ETF-ovi takođe su bili na vrhu Morningstar Directove liste. Morningstar Direct osigurao je CNN Business-u rangiranje najboljih i najgorih uzajamnih fondova i ETF-ova za 2022.

S druge strane, najveći gubitnici godine su fondovi koji drže deonice ruskih kompanija kao i oni koji su izloženi kriptovalutama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com