Šolc objasnio: Zašto Nemačka nije uvela sankcije na ruski gas?

Nemačka nije uvela sankcije na ruski gas jer je bila svesna da mnogo država zavisi od isporuka tog energenta iz Rusije, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Izvor: Sputnjik

Foto: Epa/HAYOUNG JEON

Foto: Epa/HAYOUNG JEON

“Nismo uvodili sankcije na gas. Ni Nemačka, ni EU, ni zemlje G7 nisu uvodile sankcije”, rekao je on za TV NDR i dodao da je to učinjeno namerno jer je Berlin znao koliko država zavisi od isporuka ruskog gasa i nije želeo da im stvara poteškoće, prenosi Sputnjik.

“Mi smo iz Rusije dobijali polovinu gasa, drugi su zavisni 80-90 odsto, a tako su se stekle i istorijske okolnosti, jer te zemlje su i dalje na istoku i njihova infrastruktura je takva”, naveo je Šolc.

U ovom momentu u Nemačku uopšte ne dolazi ruski gas, rekao je nemački kancelar dodajući da je Nemačka tu situaciju predvidela i popunila skladišta gasa tako što je izvršila diverzifikaciju izvora energenata.

U intervjuu za RDN Šolc je rekao da nije dozvolio da ga bilo kakva kritika spreči da održava dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Takođe je izneo stav da ovom trenutku nije moguće diplomatsko rešenje konflikta u Ukrajini.

“Svi želimo da se konflikt okonča i da nastupi mir, to je sve ovo vreme tema mojih razgovora sa predsednikom Rusije”, rekao je.

U tom kontekstu on je podsetio da je u februaru u Moskvi razgovarao sa Putinom koji je tada zahtevao da u Ukrajini ne bude raketa koje bi bile pretnja po Rusiju i da bude isključena mogućnost članstva Ukrajine u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com