Šolc: “Za 'štit' – do 200 milijardi evra”

Berlin — Do 200 milijardi evra otići će u novi “odbrambeni štit” za zaštitu potrošača i preduzeća od sve većih cena energenata, odlučila je nemačka vlada.

Izvor: DPA

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

“Cene moraju dole”, rekao je kancelar Olaf Šolc u četvrtak na konferenciji za medije.

Vlada će za to, objasnio je, sve da uradi – da penzioneri, porodice, zanatlije i industrija mogu da plaćaju račune. Istovremeno, otpada ranije planirani namet na gas, prenosi DPA.

Nametom je poskupljenje gasa trebalo da se preliva na potrošače i firme radi spasavanja uvoznika energenta. Uvoznici su zbog ograničavanja, a onda i prekida isporuka iz Rusije, morali da na tržištu nađu skuplje alternative i da ispune ugovore.

“To (namet) nam više nije potrebno”, rekao je Šolc.

Kancelar je planiranu državnu podršku u snabdevanju energijom i ograničavanje cena gasa opisao kao “dupli bum”. Time je podsetio na svoje reči iz pandemijske krize, kada je izjavio da će se iz nje zahvaljujući državnoj pomoći izaći “bumom”. Suština je da se cene energenata smanje brzo i za sve.

Rusija, ponovio je Šolc, svoje isporuke energije koristi kao oružje. Da gasa iz Rusije više neće biti jasno je posle oštećivanja gasovoda na Baltičkom moru minulog vikenda, ali sigurno i ranije.

Još jednom je istakao da Nemačka nastavlja da pomaže Ukrajinu.

Šolc je na konferenciji za novinare na kojoj su učestvovali i ministri privrede i finansija govorio onlajn, pošto se prošle nedelje zarazio koronavirusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com