SPAJAJU SE DVA NAJVEĆA AMERIČKA MARKETA Ugovor vredan skoro 25 milijardi dolara

Američki lanac marketa Kroger je u petak najavio da planira da kupi konkurenta Albertsons u ugovoru vrednom gotovo 25 milijardi dolara, koji bi mogao promeniti američku maloprodajnu industriju i uticati na to kako milioni kupaca kupuju njihove namirnice.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Taj posao, za koji se očekuje da će se zaključiti 2024. godine, spojio bi dva najveća lanca supermarketa u zemlji i stvorio jednog od najvećih privatnih poslodavaca.

Blic preporučuje

Dve kompanije zajedno imaju 710.000 radnika – većina njih sindikalno su učlanjena u industriju s niskim stopama sindikata – skoro 5.000 trgovina i više od 200 milijardi dolara u prodaji. Kompanije kažu da imaju doseg do 85 miliona domaćinstava.

Maloprodajna industrija se poslednjih godina konsolidovala, a spajanje bi dalo kompanijama veći obim da se odupru konkurenciji Amazona, Walmarta i drugih maloprodajnih divova.

CNN piše da su tradicionalni supermarketi bili pod pritiskom ovih i drugih kompanija – diskontnih lanaca kao što su Dollar General i Aldi, skladišnih klubova kao što je Costco i onlajn prodavnica prehrambenih proizvoda.

Spajanje “ubrzava našu poziciju kao uverljivije alternative većim konkurentima i konkurentima koji nisu sindikati”, rekao je izvršni direktor Krogera, Rodni Mekmalen u izjavi u petak.

Ako se posao završi, to bi bilo jedno od najvećih spajanja u istoriji maloprodaje u SAD-u – manje od Amazonove akvizicije Whole Foods-a 2017. za 13,7 milijardi dolara.

Kompanija bi postala treći najveći maloprodajni lanac u Americi po prodaji. Njegov kombinovani tržišni udeo u prehrambenoj industriji od 1,4 biliona dolara iznosio bi 13,5%, prema Morgan Stanleyju, što bi ga činilo drugom po veličini trgovcem mešovitom robom, iza Walmartovog udela od 15,5%.

Ovaj potez također dolazi kada se kompanije bore sa višim troškovima, a inflacija dostiže najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija. Cene u trgovinama nastavile su da rastu prošlog meseca. Indeks hrane, koji predstavlja zamenu za cene u trgovinama, porastao je 0,7% u septembru u odnosu na prethodni mesec i 13% u prošloj godini.

(CNN/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com