Srbija ne može da računa na gas iz TAP-a, na novi gasovod će se čekati godinama

“TAP transportuje 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz nalazišta Šah Deniz, ali se za njega teško može ugovarati neka količina gasa, jer je to već rezervisano za Grčku i Italiju, ali za TANAP ćemo moći da se vežemo kad bude izgrađen i ako bude prolazio preko Grčke i Bugarske”, rekao je Vuletić za Tanjug.

vojislav, vuletic

On je naglasio da je mnogo toga u vezi s timi gasovodom nepoznanica, jer ležište Šah Deniz 2 u Azerbejdžanu još uvek nije definisano, odnosno ne zna se njegov kapacitet, niti kako će gasovod biti građen, s kojim kapacitetom i gde će prolaziti.

Vuletić je rekao kako postoji mogućnost da se pravi regionalni gasovod koji bi spojio kaspijska nalazišta gasa sa mediteranskim i bliskoistočnim.

“Najveće nalazište je između Sirije, Izraela i Kipra, ali istraživanja i dogovori o tome će trajati godinama, pa to nije tako jednostavno”, rekao je Vuletić.

On je međutim dodao da su predsednici Srbije i Azerbejdžana Aleksnadr Vučić i Ilhan Alijev verovatno već razgovarali o budućem gasovodu TANAP i priključenju Srbije na njega, čim je Vučić danas najavio posetu Alijeva Srbiji do kraja godine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com