Srpska dobija još jednu solarnu elektranu

Elektroprivreda Republike Srpske trebalo bi da dobije i drugu solarnu elektranu u naredne dve godine.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ridofranz

Ilustracija: Depositphotos/ridofranz

Koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje potpisan je sa Vladom Republike Srpske.

Projektovana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavatčasova električne energije, prenosi RTRS.

Reč je o drugoj solarnoj elektrani, koja bi bila u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja.

Procedura za dobijanje koncesije bila je duga, ali značaj tog energetskog objekta je što bi dodatno doneo energetsku stabilnost domaćem sistemu.

“Sve što napravimo, što ostane u Republici Srpskoj, omogućiće povoljne cene za domaćinstva i privredu. To je naš cilj, napraviti što više objekata, posebno iz obnovljivih izvora koji se finansiraju iz međunarodnih finansijskih institucija, iz komercijalnih banaka. Želimo da ERS bude najpovoljniji snabdevač u Evropi”, rekao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Solarna elektrana Trebinje dva spremna je za sprovođenje javne nabavke koja bi mogla potrajati do godinu dana.

Predviđeni model izgradnje je IPS+F, što podrazumeva pronalazak izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu koja bi se isplatila za 13 godina.

Vrednost izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cenama, iznosi oko 45 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com