Srpski kamen stigao i do Bele kuće: Jedinstven u svetu, Radulovići ga obrađuju i izvoze FOTO

Slavu Srbije godinama brane sportisti, maline kao jedan od najpoznatijih brendova, ali malo ljudi zna da naša zemlja ima još nešto čime može da se ponosi.

Izvor: RINA

Foto: RINA

Foto: RINA

Beli kamen sa planine Venčac čuven je i tražen na svim merdijanima, a čak je ugrađen u stubove Bele kuće u Vašingtonu.

Obradom ovog kamena godinama unazad bavi se porodica Radulović, a iz njihovog malog pogona u selu Donja Trepča finalni proizvod obilazi Evropu.

“Ovaj kamen važi za najbelji, nakon njegovog oprašivanja taj granulat ulazi u proces proizvodnje i za ovih sedam godina uspeli smo da proizvedemo negde oko četiri i po hiljade kamena koji izvozimo u devet zemalja”, kaže za RINU vlasnik Dragiša Radulović.

Foto: RINA

Foto: RINA

Malo preduzeće sa samo četiri zaposlena postiglo je veliki uspeh i van granica Srbije, što nije ostalo neprimećeno pa je Dragiša dobio prestižnu nagradu od strane Foruma privrednika Čačka.

„Naš finalni proizvod nakon sterčovanja ide kod naših kupaca gde se pravi dekorativna fasada, industrijski pod, koristi se za akvarijume ili za hortikulturu za cveće. Vreće su od oko 25 kilograma, i otprilike jedna vrećea može da pokrije osam kvatrtanih metara kulira”, izjavio je Radulović.

Foto: RINA

Foto: RINA

Za obojeni šumadijski kamen sa Venčaca, čulo se daleko i preko Atlantika i on se i dan danas nalazi na viđenijim kućama sveta.

„Stubovi na Beloj kući su rađeni od venčačkog mermera u komadu. Tada su isklesani u Srbiji i odvezeni brodom u Ameriku, tako da taj kamen ima svoju priču, nezavisno od nas”, istakao je Dragiša.

Srbija je upravo zahvaljujući ovom malom preduzeću pod Vujnom postala vodeći izvoznik ukrasnog kamena ovog dela Evrope i mnoge fasade od Grčke i Albanije, pa sve do Mađarske ukrašene su kamneom podno planine Vujan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com