ŠTA ČEKA SRPSKU PRIVREDU U 2023. GODINI Stručnjaci o kamatama, inflaciji, industriji, privatnom sektoru, investicijama: TRI FAKTORA PRESUDNA

U 2022. godini, pored visoke inflacije širom sveta, i posledičnog zaoštravanja monetarne politike, godinu su obeležili i dalje neuredni lanci snabdevanja, oštar pad indeksa na berzi, rast cena energenata i hrane uzrokovan ratom u Ukrajini…

Kako domaći stručnjaci ocenjuju za “Blic Biznis”, 2023. godina će biti ekonomski podjednako neizvesna godina kao i prethodna.

Tri faktora presudna za privatnike

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, kao odgovor na pitanje šta čeka privatni sektor u 2023. godini ističe tri faktora na kojima bi trebalo raditi.

– Celokupna poslovna klima u Srbiji će zavisiti od nekoliko paramtara. Prvo i osnovno je da li će se u značajnoj meri inflacija smanjiti u narednoj godini jer je ona nanela veliku štetu privrednicima iz prostog razloga zato što cene svih sirovina koje mi uvozimo, a koje su potrebne za rad privrede,su znatno skočile.Ukoliko u narednoj godini dođe do smirivanja inlacije i uopšte situacije na energetskom planu, to bi znatno pogovovalo i našoj privredi da se lakše posluje i da se u tim nekimstabilnijim uslovima zaključe novi poslovi.

Dragoljub Rajić

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Dragoljub Rajić

– Poslovanje u Srbiji i troškovi poslovanja su za nekih 20 do 22 odsto, prema nekim projekcijama, skočili na godišnjem nivou tokom 2022. Zbog nedostatka novca u budžetu, privrednici su morali da povećaju cene bilo komunalnih usluga, bilo troškova nekih usluga. Parafiskalni nameti su povećanii, pa otud to povećanje od 22 odsto. Ako se taj trend nastavi u 2023. to će još dodoatno da oteža poslovanje, a samim tim to smanjuje konkurentnost naše privrede u izvozu.

– Faktor broj dva je politička stabilnost pošto je nama EU dominantno tržište gde izvozimo dve trećine proizvoda i usluga, nabraja Rajić.

– Treći faktor su krediti koji su poskupljuju, pa je bitno da NBS što pre stabilizuje inflaciju i da ne podiže previše referentnu kamatnu stopu jer to će dovesti daljeg poskupljenja redita,a to će se dalje odraziti na izvoz.

– Privrednici na 2023. gledaju sa umerenim optimizmom, ako dođe do zaustavljanja inlacije. Međutim, ako se ti negativni trendovi nastave, mnogi od njih, 72 odsto onih koje mi okupljamo, smatraju da će to biti godina u kojoj će biti potrebno stabilizovati situaciju u poslovanju, ne ulaziti ni u kakve rizične poslove, već samo gledati kako da se održi poslovanje. Ukoliko naredna godina bude stabilna, tek 2024. bi se mogao očekivati neki uzlet u poslovanju.

Banke u znaku visokih kamata

Profesor Ismail Musabegović, istakao je za “Blic Biznis” da bankarski sektor sledeće godine očekuje, na prvom mestu, dalje povećanje kamata.

– Poskupeće svi krediti, ja očekujem da će Centralna banka Evrope nastaviti sa podizanjem kamata. Verujem da će do juna već dodati 2 do 2,5 procenata jer se očekuje nekih 6 sastanaka u prvoj polovini 2023. Verujem da će povećavati po pola procenta, ali će se najverovatnije u martu znati da li ove mere dosad donose promene, ako ne budu, onda će i dalje agresivno povećavati kamatu i ona može iznositi 4 ili čak 5 odsto, kaže Musabegović.

Profesor doktor Ismail Musabegović

Foto: N1 / youtube

Profesor doktor Ismail Musabegović

Na pitanje kako će se to odraziti na Srbiju, ističe da će poskupeti svi krediti koji su indeksirani sa euriborom, jer će euribor poskupeti.

– Tako da će verovatno ljudi koji imaju kredit od 50.000 evra na 20 godina na primer najjviše osetiti to. U zavisnosti u kom su periodu otplate, najviše će uticati na one koji su skoro uzeli kredite, manje na one koji su ranije uzeli kredite. Jedan procenat povećanja euribora negde u proseku povećava kredit između 25 i 35 evra. Može se desiti da se krediti povećaju do juna u zavisnosti od toga da li se usklađuje sa tromesečnim ili šestomesečnim euriborom. U svakom slučaju će 2023. godina biti neizvesna, istakao je on.

Troškovi proizvodnje veći

Ljuba Savić o tome kakva se situacija može očekivati u industriji u 2023. godini, kaže da kompanije očekuje prilagođavanje na nove okolnosti koje će nastati posle 1. januara.

– To znači da će se konkretno u Srbiji povećati cene električne energije i gasa, to su dve važne sirovine za dobar deo kompanija, kako domaćih tako i stranih. Troškovi proizvodnje će se povećati, pa te kompanije moraju tražiti neke druge načine kako da ostanu konkurentne.

– Sledeća godina će biti mnogo teža, nažalost. 2022. je bila teška zato što su nastale nove okolnosti posle pandemije i došlo je do velikih šokova vezanih za takozvanu uvezenu inflaciju. Ona je u Srbiji ranije bila isključivo uvezena, pokidani su lanci snabdevanja u svetu. Došlo je do enormnog povećanja cene svih onih inputa, sirovina, hrane, inflacije. Mi ćemo završiti godinu verovatno sa stopom inflacije od 15 ili 16 odsto. Dakle, to su sve nepovoljne okolnosti koje su zadesile srpsku industriju, ističe on.

Ljubodrag Savić

Foto: screenshot

Ljubodrag Savić

– Problemi se povećavaju iz meseca u mesec zato što rat u Ukrajini eskalira. Sve više zemalja se pregrupisalo, prave se blokovi što utiče i na globalno poslovanje velikih kompanija.

– Iako svi misle da će inflacija pasti, ja nisam optimista. Mislim da će 2023. proteći u ekonomskom haosu. Neke zemlje će se snaći bolje, neke lošije. Situaciju u EU in a svetskom nivou se komplikuje i to će se intezivirati u 2023. Stanovništvo će se naći u problemu zbog rasta euribora, odnosno referentnih kamatnih stopa. Ne isključujem mogućnost da neke kompanije pribegnu otpuštanjima. Mi smo uključeni u svetsku ekonomiju, pa će se sve te promene odraziti i na poslovanje srpske privrede. Neće nam 2023. biti nimalo lakša.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com