“Šta da im pošaljemo? Šta bi to moglo da bude?”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da radi sa Vladimirom Putinom na prevazilaženju prehrambene krize u “slabo razvijenim” zemljama.

Izvor: Sputnjik

EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV/POOL

EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV/POOL

“Tokom poslednjeg razgovora sa Putinom, preduzeli smo korake kako bismo razjasnili šta možemo da pošaljemo slabo razvijenim ili nerazvijenim afričkim zemljama, pored žita. Šta bi to moglo da bude? Đubrivo. Ne samo žito. Zato što je u onim zemljama gde je velika suša, takođe je potrebno otkloniti problem pomoću đubriva. Nadam se da ćemo rešiti ovo pitanje”, izjavio je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski lider je pored toga istakao da je za poslednjih mesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom, prenosi Sputnjik.

“U toku 20 godina, kako dok sam bio premijer, tako i sada za vreme predsedničkog mandata, u stalnom smo kontaktu sa svetskim liderima. Samo za poslednjih mesec dana Putin i ja smo razgovarali pet puta. Isto toliko razgovora sam imao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Sa druge strane, imamo i telefonsku diplomatiju sa američkim predsednikom”, istakao je Erdogan.

U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše.

Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

Putin je početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com