Šta je ključni problem za kompanije u Srbiji

Dve krize u poslednje dve godine odrazile su se na sve aspekte poslovanja, ali ne i na optimizam poslodavaca – čak 86 odsto kompanija članica Američke privredne komore smatra da će njihovo poslovanje ili ostati u okviru planiranog ili čak biti bolje u ovoj godini.

Drugačiji pogled imaju mala i srednja preduzeća – gotovo polovina strahuje da će im i prihodi i profit biti manji. I jedni i drugi lakše prevazilaženje krize vide u reformama – unapređenju efikasnosti pravosuđa, vladavini prava i veću transparentnost kroz nastavak digitalne transformacije.

“Videli ste da je dostupnost radne snage dugi niz godina jedan od izazova i s jedne strane to pokazuje dinamiku dešavanja na tržištu – da dolaze novi investitori, da postojeći šire poslovanja. Međutim, moramo da imamo u vidu da je ljudski potencijal jedan od najjačih aduta Srbije i u tom smislu treba nastaviti sa reformom obrazovanja”, ističe Stefan Lazarević, predsednik Američke privredne komore.

U prethodnim godinama američke kompanije u Srbiji su uložile više od četiri milijarde dolara i zaposlile oko 30.000 ljudi. Većina ocenjuje da je u Srbiji poslovna klima dobra.

“Amerika je posvećena uspehu Srbije. Imali smo problema u prošlosti, ali imamo ogromne prilike u budućnosti, hajde da na njima radimo zajedno. Srbija ima izuzetno talentovane mlade ljude, koji će u njoj ostati ako dođe još investicija i američke kompanije veruju u vašu zemlju”, poručuje ambasador SAD Kristofer Hil.

Premijerka Ana Brnabić kaže da će raditi na poboljšanju poslovne klime, naročito kroz digitalizaciju.

“Sve što može elektronski da se završi sa državom, treba elektronski da se završi. Za mene je to silver bulet (srebrni metak). Nešto što je moj odgovor i na otvoreniju, efikasniju upravu, borbu protiv korupcije”, kaže Brnabićeva.

Reforme očekuju i javni sektor. Posle predloga nadzornog odbora EPS-a da se kompanija transformiše u akcionarsko društvo, premijerka kaže da je transformacija neminovna, ali, podvlači, EPS neće biti privatizovan, jer je to pitanje državne bezbednosti.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com