ŠTA TO OVIH DANA GUŠI ŠAPČANE “Elixir” ne radi i u remontu je, a aktivistkinje spekulacijama uznemiravaju javnost

– Elixir Zorka poštuje sve zakone Republike Srbije, a kompletno poslovanje je predmet redovnih i vanrednih kontrola koje sprovode republički inspekcijski organi iz više oblasti, kažu za “Blic BIznis” iz te kompanije povodom navoda pojedinih šabačkih aktivista da se otpadne vode iz pogona Elixira ispuštaju u Savu i zagađuju podzemne vode, kao i spekulacija da neprijatan miris koji se ovih dana oseća u Šapcu potiče iz ove fabrike.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

.

U “Elixir-u” odbacuju sve spekulacije koje su uznemirile javnost i javno tvrde da fabrika ne radi već 3 dana što govori u prilog tome da i da oni nisu izvor “smrada koji ovih dana osećaju građani Šapca”.

Naime, predstavnici udruženja “Mame Šapca” istakli su za domaće medije da su gledanjem satelitskih snimaka dobili informacije od nekih ljudi i izrazili sumnje da se otpadne vode ispuštaju u Savu.

Iz kompanije “Elixir Zorka” demantuju da tehnologije proizvodnje mineralnih đubriva emituju tehnološke otpadne vode i zagađuju reku Savu i podzemne vode, kao i da u krugu fabrike tretiraju otpad.

– Amonijum nitrat (AN) ne koristimo kao sirovinu u procesu proizvodnje i nemamo ga u našim skladištima. Parametri našeg uticaja na kvalitet vazduha u gradu su tokom cele godine višestruko ispod propisanih graničnih vrednosti a sve izveštaje monitoringa redovno objavljujemo na stranici www.elixirzorka/ekologija kažu iz kompanije.

.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

.

– Ne vršimo deponovanje otpada i u krugu fabrike ne postoje deponije. Eco Lager ogranak Elixir Zorke ne vrši tretmane opasnog otpada. Nismo učestvovali na tenderima za zbrinjavanje otpada u EU i nismo uvozili opasan otpad, dodaju iz kompanije.

Aktivsti su za domaće medije istakli i da su imali problem da dođu do dozvola koje je fabrika dobila, zato što ih, kako je rekla, dobijaju pojedinačno po objektu.

– Dozvole ne pribavljamo parcijalno niti “po parcelama”, već sveobuhvatno u odnosu na zahteve različitih zakonskih regulativa koje se primenjuju na različite delatnosti koje obavljamo. Potpuno smo upoznati sa zahtevima Seveso III regulative i očekujemo da se uskoro implementira u zakonodavni okvir Republike Srbiji. Sve naše aktivnosti su u skladu sa zahtevima Seveso III regulative i spremni smo da to dokumentujemo čim se usvoji, navode iz “Elixira”.

.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

.

Šabački aktivsti u razgovoru sa domaćim medijima dotakli su se i analiza kvaliteta vazduha, konkretno jedne nezavisne u kojoj je istaknuto da je 8 dana kvalitet vazduha bio prekoračen.

Rekla je i da je ranije rađena nezavisna analiza vazduha, u kojoj se videlo da je vazduh tih osam dana bio u prekoračenjima.

– Bili su prisutni teški metali, nakon toga smo videli da su podaci za Zavoda za javno zdravlje brisani, više puta smo to govorili, pokušali da alarmiramo i tužilaštvo da ispita, to je krivično delo gde se skrivaju podaci od kojih nam zavisi zdravlje, kažu iz udruženja, prenosi N1.

Kako navode iz kompanije granične vrednosti emisija u vazduh na završenom emiteru Elixir Zorke definisane Integrisanom dozvolom Ministarstva su identične vrednostima najboljih dostupnih tehnologija propisanih BREF dokumentima EU za neorgansku hemijsku industriju.

– Od 1. do 8.novembra smo u planiraniranom remontu i izmereni nivo aerozagađenja u gradu u toku ovog perioda ne može biti doveden u vezu sa radom našoh postrojenja, ističu iz “Zorke”.

.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / Ringier

.

– Izvozimo 70 odsto naše proizvodnje, naši proizvodi su superiornog kvaliteta i ispunjavaju sve zahteve zakonskih regulativa u 85 država na svim kontinentima u koje izvozimo, uključujući većinu EU članica. Sprovodimo rigoroznu i sveobuhvatnu kontrolu kvaliteta svakog proizvedenog kilograma u sopstvenim najsavremenije opremljenim laboratorijama u Šapcu i Prahovu. Prisustvo teških metala je sastavni deo svih regulativa koji definišu kvalitet sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta. Propisi o nivou dozvoljenog jonizujućeg zračenja u Srbiji su rigorozniji od propisa EU. U našoj proizvodnji, sirovinama, proizvodima, skladištima i tehnološkim procesima ne postoje izvori jonizujućeg zračenja, zaključuju iz kompanije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com