Стано: ЕУ јасно рекла шта очекује, на Београду и Приштини да се постарају да дође до напретка

среда, 20.09.2023,  14:27 -> 15:39

Извор: Танјуг

Државе чланице ЕУ јасно су ставиле до знања шта очекују од Београда и Приштине, изјавио је портпарол Европске уније Петер Стано и поручио да је на двема странама да се постарају да дође до напретка у процесу дијалога.

Петер Стано је на конференцији за медије, на питање да ли је предлог ЕУ за примену постигнутих споразума коначан или може доћи до његових измена, рекао да се сви одговори налазе у јуче објављеном саопштењу 27 држава чланица ЕУ.

“Државе чланице су биле јасне о томе шта очекују од обе стране, оне су веома јасно указале који је начин за напредак и шта очекују од обе стране”, рекао је Стано.

Поручио је да је на Београду и Приштини да се постарају и уложе највеће напоре за напредак.

Стано је нагласио да неће говорити детаљније о томе јер се преговори не воде у јавности, већ уз посредовање ЕУ како би се олакшао дијалог и помогло Београду и Приштини да дођу до неопходних компромиса за нормализацију односа.

Поновио је да су очекивања ЕУ јасно формулисана у јуче објављеном саопштењу 27 држава чланица.

“Намера ЕУ је да води дијалог тамо где му је место, а место му је за преговарачким столом, а не у јавности или у медијима”, рекао је Стано.

На инсистирање новинара да каже да ли је реч о коначном предлогу ЕУ или се он може мењати, Стано је поновио да Београд и Приштина добро знају шта се од њих очекује да ураде како би напредовали у дијалогу о нормализацији односа и на путу ка ЕУ.

“Ова два процеса су повезана”, нагласио је Стано.

ЕУ је јуче позвала Београд и Приштину да испуне обавезе које произилазе из споразума о нормализацији односа и нагласила да рад на успостављању Заједнице општина са српском већином треба да почне без даљег одлагања или предуслова.

ЕУ је подсетила и на важност брзог одржавања превремених локалних избора на северу КиМ како би се смањиле напетости, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Савет министара спољних послова ЕУ је такође изразио забринутост због изостанка напретка на прошлонедељном састанку страна у Бриселу.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com