STARA VALUTA SE NE ZABORAVLJA Iako je izašla iz upotrebe, još je u opticaju 12,3 milijarde

Više od 20 godina ljudi širom evrozone plaćaju zajedničkom valutom, ali novac kojim odavno ne može da se kupuje još nije iščezao.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Nemačka centralna banka je ove godine zamenila više od 49 miliona maraka u evre.

Blic preporučuje

Prvi put od 2018. je razmena naglo skočila. Johanes Berman iz “Bundesbanke” je rekao da je to zato što je tokom pandemije bilo teže razmeniti marke. Naime, Bundesbanka je 2021. privremeno ograničila broj usluga koje je nudila.

– Prema tome, tokom protekle dve godine su se možda nakupile zalihe koje su sada zamenjene za evre – rekao je Berman za dpa.

Preokret trenda ipak ne očekuje. “Ne očekujem da će više novca da se zameni. Naprotiv, suma se stalno smanjuje”.

Foto: Nikola Morača / Ringier

Skoro 21 godinu nakon uvođenja evra, novčanice i kovanice nemačke marke u vrednosti u milijardama evra još nisu vraćene. Prema “Bundesbanki”, ukupna vrednost krajem novembra bila je nešto ispod 12,3 milijarde maraka (oko 6,29 milijardi evra).

– Nemačka je jedna od šest zemalja u evrozoni koje neograničeno mogu da razmenjuju nacionalne novčanice i kovanice – objasnio je Berman.

U Austriji i Irskoj, kao i u tri baltičke države, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, građani takođe mogu da menjaju novčanice i kovanice svoje stare nacionalne valute u evro bez vremenskog ograničenja.

Najveći deo zaliha marke razmenjen je u vreme uvođenja evra.

Foto: Valda Kalnina / EPA;

Novčanice u vrednosti od 5,7 milijardi maraka i kovani novac od oko 6,6 milijardi maraka još nisu vraćene.

– Kovanice nemačke marke imaju tendenciju da nestanu, neke od njih su verovatno zauvek izgubljene. Novčanice pak imaju veću vrednost, pa se zato i bolje čuvaju – rekao je Berman.

Kurs je nepromenjen: jedan evro se može kupiti za 1,95583 nemačke marke.

(Izvor: DPA)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com