Stari G Suite ipak ostaje besplatan za privatne korisnikeMnogo je bure među korisnicima podigla najava iz januara ove godine, kada je Google najavio da će ukinuti mogućnost besplatnog korišćenja kancelarijskog paketa G Suite sa e-mail adresama na sopstvenom domenu. Naime, u razdoblju od 2006. do 2012. bilo je moguće aktivirati tada besplatni paket G Suite, a sa njime se dobijao osnovni nivo usluge, što je uključivalo i rad na sopstvenom domenu umesto na gmail.com.

Mnogi korisnici ovo su i iskoristili, a početkom ove godine činilo se da će se svi oni morati prebaciti na neki od naplatnih paketa nove Google-ove usluge Workspace. Ova promena trebala se dogoditi 1. maja, pa je potom malo ublažena i odložena za 1. jul, uz najavu da će “više detalja biti objavljeno u narednim mesecima”. Taj trenutak sada je došao, a detalji su – pozitivni za korisnike.

“Stari” paket nazvan G Suite legacy edition i dalje će ostati dostupan bez plaćanja mesečne pretplate, kažu iz Google-a, i to samo za one korisnike koji ga upotrebljavaju u privatne, nekomercijalne svrhe. Njima na raspolaganju ostaje korišćenje e-maila na sopstvenom domenu, svi podaci koje su skladištili u Google-ov oblak, kao i pristup besplatnim uslugama Google Drive ili Meet. Sve što trebaju da učine jeste da isključe se iz automatskog prelaska na Workspace (na ovom linku).

Za slučaj da to ne učine, 1. avgusta nalog će im biti suspendovan. Nakon toga imaćete izbor – ili preći na naplatni Workspace ili se ponovno odlučiti za besplatni, nekomercijalni pristup kao i ranije. Više detalja moguće je pronaći na njihovim stranicama korisničke podrške.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com