Štedimo struju: Frižidere i zamrzivače smestiti na što hladnije mesto u kući (AUDIO)

frizider,, friz

Frižideri i zamrzivači su uređaji koji hlade prostor u njihovoj unutrašnjosti, a istovremeno greju vazduh u okolini. Što je niža temperatura vazduha oko ovih uređaja, to će oni trošiti manje energije i zato ih treba postaviti na što hladnije mesto u kući  a nikako u blizini šporeta, radijatora, bojlera ili nekih drugih grejnih tela. Svaki stepen temperature vazduha koji je viši donosi i veću potrošnji energije za rashlađivanje od 6 posto. Sam frižider treba postaviti tako da mu zadnja strana bude bar 10 santimetara udaljena od zida da bi strujanje vazduha bilo neometano, kaže Banjac.

Detaljnije u audio zapisu.

AERS detaljno objasnio kako smanjiti potrošnju i račune

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije

Publikacija “Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?” sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a.

Navodi se da energiju moramo racionalno da trošimo jer je velikim delom neobnovljiva, radi društvene, ekonomske i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i zbog toga što investicije u energetiku nose veliki deo društvenog bogatstva a izdaci za energiju porodične prihode.

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija.

Savetuje da prilikom se prilikom nabavke uređaja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti.

Navode da uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari.

Kako dve trećine energije domaćinstva potroše za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Dodaju kako nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Preporučuju ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem.

Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

Preporučuju nabavku bojlera odgovarajuće veličine i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje.

Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun.

AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama.

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju.

Iz AERS-a preporučuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com