ŠTEDNJA UZ PROMENE NAVIKA Moguće uštedeti 20 odsto energije samo na četiri uređaja

Ministarstvo energetike predložilo je niz mera štednje za lokalne samouprave, javna preduzeća, privredu i domaćinstva, a državni sekretar u resornom ministarstvu Zoran Lakićević kaže da je ključ u promenama navika. Ističe da je sa samo četiri uređaja u domaćinstvu moguće uštedeti čak 20 odsto energije, piše RTS.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / Ringier

On je za RTS naveo da je Ministarstvo energetike još prošle godine donelo Nacionalni plan za energetsku efikasnost, kao i da on uključuje niz mera – zamenu stolarije, postavljanje solarnih panela, a između ostalog i mere štednje.

Blic preporučuje

Ukazuje da trenutna situacija u svetu ima odjeke na globalnu energetsku krizu koja se preliva i u smislu ekonomske krize. Pred nama je teška zima, ističe Lakićević i dodaje da su upravo zbog toga i donete preporuke kako bi se uštedela struja tamo gde je to moguće i to pre svega menjanjem navika.

“Te preporuke nisu obavezujuće i poslate su prema svim jedinicama lokalnih samouprava, javnim preduzećima i javnim ustanovama da naprave planove za štednju energije”, dodaje Lakićević.

Ukazao je da su iz planova štednje izuzeti vrtići, škole, bolnice, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite.

“One se primenjuju samo tamo gde je moguće i očekujemo da svako od ovih subjekata odredi mere koje će da primenjuje”, navodi Lakićević.

Foto: Shutterstock / Ringier

Sa četiri uređaja ušteda čak 20 odsto

Kada je reč o preporukama za štednju u domaćinstvima, Lakićević kaže da se one odnose na četiri glavna uređaja koja koristimo.

“To su bojler, mašina za veš, šporet i frižider. Svaki od ovih uređaja samo time ako bismo smanjili temperaturu u bojleru za jedan podeok, ako bismo obratili pažnju na kuvanje, ako bismo temperaturu u frižideru podesili na četiri stepena – mogli bismo da uštedimo po pet odsto energije”, dodaje.

Naglašava da kada se sabere ušteda sva četiri uređaja, to je 20 odsto uštede.

“Prvo, imate račun manji za tih 20 odsto, plus sada se dobijaju popusti tako da vi za 20 odsto odsto uštede energije možete da dobijete popust od 20 odsto. Tako da recimo, ako je prosečan račun za struju u Srbiji 5.000, račun bi vam uz ove uštede bio 3.000 dinara”, navodi Lakićević.

Da bi nam računi bili manji treba da uključujemo uređaje kada je jeftina struja – u Beogradu je od 00 do 8 ujutru, u Vojvodini od 23 do 7, a u centrlanoj od 22 do 6 ujutru.

“Svaki građanin to može da proveri na svom brojilu kada mu se strelica ide na gore ili na dole, pa da proveri tačno to vreme”, navodi Lakićević.

Na pitanje šta bi još moglo da se uradi, ističe da je zamena sijalica veoma važna i u javnom osvetljenju i u domaćinstvima.

“Led sijalice deset putanja manje troše energije i pet do deset puta duže traju”, rekao je Lakićević.

Foto: Vesna Lalić, Shutterstock, Dejan Krsmanovic / Alamy / Profimedia / Ringier

Ko je dostavio planove štednje

Ističe da država svakodnevno uvozi struju, da je pre neki dan uvezeno sedam odsto i da je za to plaćeno oko 2,5 milioona evra

“Konstantno celog leta mi imamo uvoz električne energije. Tokom leta je razlog što su niske akumulacije, sada je malo počela da raste potrošnja, proizvdnja električne energije iz uglja nije dovoljna i iz tog razloga uvozimo. Naše projekcije su da ćemo za ovu zimu uvoziti struje za više od dve milijarde evra”, navodi Lakićević.

Ukazuje da je iz tog razloga preporuka za uštedu, jer bi potreba za uvozom bila manja. Navodi da su do sada planove štednje dostavile 102 opštine, 34 javna preduzeća, kao i 35 velikih privrednih subjekata.

“Na osnovu tih planova štednje može da se vidi koliko će tačno svaka od tih organizacija da uštedi i koje su to mere”, zaključio je Lakićević.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com