STELANTIS IZGUBIO POSAO U KINI Zajedničko preduzeće koje proizvodi džipove podnelo zahtev za bankrot

Zajedničko preduzeće koje proizvodi džipove u Kini podneće zahtev za bankrot, saopštili su u ponedeljak partneri Stellantis (STLA.MI) i Guangdžou automobilska grupa (GAC), nakon dugog pada za najstariji strani automobilski brend na najvećem svetskom tržištu automobila.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Jonathan Weiss / shutterstock

Ovaj potez dolazi nakon Stellantisove iznenadne odluke u julu da prekine poduhvat sa GAC-om, samo nekoliko meseci nakon što je rekao da će povećati svoj udeo sa 50% na 75%.

Blic preporučuje

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares je u to vreme okrivio rastući „politički uticaj” u poslovanju sa partnerima u Kini, dok je GAC rekao da je „duboko šokiran” Stelantisovom odlukom.

Stellantis je od tada rekao da će slediti poslovni model zasnovan na uvozu u Kini i da neće biti većeg dugoročnog uticaja raskida sa GAC-om (601238.SS).

Uvoz znači više tarifa.

Tavares je ovog meseca dodao da bi slična strategija mogla da se prati sa Peugeotom i Citroenom, drugim brendovima koje Stellantis prodaje u Kini, što znači da bi se mogao potpuno povući iz proizvodnje u zemlji.

Prodaja za GAC poduhvat, koji je prodavao SUV Jeep Cherokee i krosover Compass, bila je u oštrom padu u poslednje četiri godine. One su pale za 50% u 2021. u odnosu na prethodnu godinu na 20.396 vozila.

Za 2022. prodao je manje od 2.000 vozila, a u maju je prijavio prodaju samo jednog vozila.

Stellantisov preokret ostavlja znake pitanja u pogledu njegove sposobnosti da napreduje u Kini, gde ga međunarodni i lokalni rivali udaraju.

„Nijedna globalna automobilska kompanija ne može sebi priuštiti da ne bude na najvećem tržištu automobila na svetu“, rekao je Tavares krajem 2020. godine, neposredno pre završetka spajanja Fijata Krajslera i PSA koji je stvorio Stelantis.

Grupacija ima za cilj da prihodi u Kini dostignu 20 milijardi evra (19,8 milijardi dolara) do 2030. godine, ili 7% od očekivanog ukupnog iznosa, što je strmoglav skok sa 3,9 milijardi evra prometa u Kini, Indiji i Azijsko-pacifičkom regionu 2021.

Bill Ruso, šef konsultantske kuće Automobiliti Ltd sa sjedištem u Šangaju i bivši izvršni direktor Chrislera, rekao je da poduhvat Jeep nije uspio da prati promjene na kineskom tržištu.

„Imao je svako pravo da bude uspešan na tržištu koje je obuhvatilo sportsko-utilitarna vozila“, rekao je on. „Ali ne možete da vodite poslovni model iz 1980-ih kada je stigao 21. vek.

Stellantis je u ponedeljak rekao da je u potpunosti umanjio vrednost svoje investicije u GAC poduhvat u rezultatima prve polovine, koje je prethodno procenio na oko 297 miliona evra.

GAC, koji je odobrio prijavu stečaja, rekao je da poduhvat ima obaveze od skoro 111% svoje imovine od 7,3 milijarde juana (1 milijardu dolara). Stečaj ne bi imao značajan uticaj na njeno poslovanje, dodala je kineska kompanija.

Kritikujući i evropsko automobilsko tržište i komercijalnu politiku Pekinga – za razliku od opreznijeg stava zapadnih konkurenata – Tavares je ovog meseca rekao da kineski proizvođači automobila treba da podležu istim carinama kada izvoze automobile u Evropu sa kojima se evropski brendovi suočavaju kada izvoze u Kinu.

Strani proizvođači automobila su pod sve većim pritiskom u Kini, gde se tržište brzo prebacilo na električna vozila na baterije, a domaći brendovi zauzimaju tržišni udeo.

Udeo stranih proizvođača na kineskom tržištu automobila pao je za 5,5 procentnih poena prošle godine na 45,6%, prema podacima Kineskog udruženja putničkih automobila.

Chee-Kiang Lim, izvršni direktor Kine u konsultantskoj kući Urban Science sa sjedištem u Detroitu, rekao je da je model zajedničkog ulaganja – na kojem je Kina insistirala kako bi se osigurala da strani brendovi dijele tehnologiju sa lokalnim proizvođačima automobila – ugrožen.

Kineski proizvođači automobila su više „uvereni da su zatvorili jaz sa svojim stranim partnerima ili čak nadmašili svoje strane partnere“, tako da „moramo očekivati da će se više zajedničkih preduzeća opustiti u narednim godinama“, rekao je on.

Bankrot je poslednje poglavlje u turbulentnoj istoriji brenda Jeep u Kini.

Bivši AMC je 1984. godine uložio u zajedničko preduzeće za džip u Pekingu, prvi takav posao za proizvodnju vozila u Kini od strane američkog brenda. Zatim je prošao kroz vlasničke promene nakon što je AMC kupio Chrisler, a zatim je Chrisler kupio Fiat, koji je postao Stellantis 2021. nakon spajanja sa PSA.

Tesla (TSLA.O) je jedini globalni proizvođač automobila kome je odobreno odricanje od proizvodnje automobila u Kini bez zajedničkog preduzeća.

(Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com