Stigao poslednji kontigent opreme za novi blok TE Kostolac

U Kostolac je danas stigao posljednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka termoelektrane, što je jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Nataša Lazarević / Tanjug

.

Opremu, koja je stigla brodom na gradilište u Kostolac, dočekale su ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo i ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, koja je istakla da je ovaj novi energetski pogon, prvi koji se u Srbiji gradi poslije tri decenije, izuzetno važan za proizvodnju struje.

Blic preporučuje

– Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije /EPS/, što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a – rekla je Đedovićeva.

Ona je napomenula da je posljednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka.

.

Foto: Nataša Lazarević / Tanjug

.

Ambasador Kine Čen Bo podsetila je da se ovaj važan projekat realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

– Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku – istakla je ambasadorka Kine.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da je novi blok jedna od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru, a njegovom izgradnjom dugoročno će se povećati sigurnost energetskog sistema u Srbiji.

.

Foto: Nataša Lazarević / Tanjug

.

Srbija će, kako je navedeno, dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve evropske ekološke kriterijume i dugoročno povećati sigurnost našeg energetskog sistema.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com