Stiže još para od akcija: Telekom danas isplaćuje dividendu

Stiže još novca od besplatnih akcija. Ovaj put dividendu isplaćuje kompanija Telekom.

Izvor: Blic/Suzana Lakić

Foto: Zarko Prusac/Shutterstock

Foto: Zarko Prusac/Shutterstock

Novac će dobiti i država kao većinski akcionar i mali akcionari, a isplata kreće danas, piše Blic.

Građani koji su imali pravo na besplatne akcije, 2012. godine su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Njima u međuvremenu nisu mogli da trguju na berzi, ali su po osnovu svake deonice imali pravo na dividendu, što je slučaj i sada.

Telekom će danas, 22. decembra, isplatiti dividendu svim akcionarima. Dividendu će dobiti svi akcionari koji su deonice Telekoma posedovali 20. juna ove godine. Državi će dividenda biti isplaćena direktno uplatom na račun, dok će svim ostalim akcionarima pripadajuća dividenda biti isplaćena preko Centralnog registra, depoa i klirniga hartija od vrednosti (CRHOV).

Za 31 deonicu, koliko ih poseduje najveći broj građana, treba računati na oko 260 dinara bruto, odnosno 220 dinara neto. Ukupno će biti isplaćeno 6,7 milijardi dinara (57 miliona evra). Kompanija Telekom je i prošle godine akcionarima isplatila dividendu i to ukupno 4,16 milijardi dinara dividende, što je bilo dvostruko više nego godinu dana ranije.

Dividende će biti isplaćene svim akcionarima, a iznos zavisi od broja akcija koje svaki akcionar poseduje. Bruto iznos dividende po jednoj akciji iznosi 8,4 dinara.

Kako do novca

Novac na računima građani treba da očekuju sutra, najkasnije prekosutra, a imajući u vidu da im kompanija dividendu isplaćuje preko Centralnog registra.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati jeste da ukoliko podignete novac od dividende ne gubite pravo na akcije. To praktično znači da po podizanju novca od dividende, ostajete vlasnici akcija, a po osnovu kojih i nadalje imate pravo na isplatu nove dividende, što kompanije praktikuju da rade svake godine.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu, a ostajete i bez akcija.

NIS isplatio dividende u avgustu

Naftna industrija Srbije (NIS) isplatila je dividende za prošlu godinu u avgustu 2022. i to u iznosu od 5,78 milijardi dinara, što je četvrtina neto dobiti iz 2021. godine.

Akcionarima je isplaćeno 30,14 dinara po akciji, a najveći broj akcionara (ukoliko nisu prodavali ove deonice) ima po pet akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com