Stoiljković imenovan za trgovinskog predstavnika Ugande za Jugoistočnu Evropu

Prijateljstvo Ugande i Srbije, koje traje više decenija, ponovo je produbljeno i to na obostrano zadovoljstvo.

Izvor: Adria.tv

Ilustracija: Shutterstock/DexonDee

Ilustracija: Shutterstock/DexonDee

Naime, predsednik Ugande Joveri Museveni imenovao je srpskog biznismena i predsednika Upravnog odbora ADRIA-Jadran medijske grupe Bratislava Stoiljkovića za trgovinskog predstavnika te zemlje za Jugoistočnu Evropu.

Na ceremoniji, upriličenoj u londonskom predgrađu Windsor, predsednik Museveni je imenovao Stoiljkovića za predstavnika za trgovinske i investicione odnose sa Ugandom za sve zemlje jugoistočne Evrope, piše adria.tv.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji, Museveni je ponovio istorijske veze Ugande sa Srbijom, odnosno bivšom Jugoslavijom, koje traju od prvog samita Pokreta nesvrstanih održanog u Beogradu 1961. godine. Ponosno je naglasio da će upravo Uganda biti domaćin samita Pokreta nesvrstanih naredne godine. Govoreći o odnosima sa Srbijom, Museveni je ponovio da Uganda ostaje čvrsto uz Srbiju po pitanju njenih stavova u odnosu na status južne pokrajine Kosova i Metohije.

Podsećanja radi, za razliku od mnogih država iz našeg regiona, Uganda, iako zemlja sa drugog kontinenta, od početka je naglašavala važnost da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i nije želela da prizna nezavisnost tzv. države Kosovo.

Do dan-danas je ostala pri istom stavu, ne željeći da glasa protiv interesa Srbije u međunarodnim institucijama, niti protiv principa međunarodnog prava.

Koliko su jaki odnosi Srbije i Ugande, svedoči i to da će u junu naredne godine u Beogradu biti otvoren kulturno-ugostiteljski centar Ugande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com