Stručnjaci otkrivaju: Evo koliko će još porasti rata kredita

Veliki deo kreditno zaduženog stanovništva Srbije “obradovala” je informacija da su im rate ponovo porasle, u nemalom broju slučajeva i više od 100 evra.

Izvor: Blic / Nikola Vojnović

Foto: shutterstock, M-Production

Foto: shutterstock, M-Production

Prema najavama iz ECB kamate će rasti bar do polovine 2023. godine i ako se obistine procene domaćih stručnjaka, dužnike u Srbiji će u julu sačekati rata veća za još oko 100 evra.

Naime, najvažnije centralne banke sveta (FED, BOE, ECB i druge) su da bi se izborile sa vanredno visokom inflacijom prošle godine ukupno povećale kamate tačno 54 puta, što je za rezultat imalo da referentne kamate dostignu nivoe nezabeležene u poslednjih 10 i više godina. Konkretno, šestomesečni euribor je bio na ovom nivou u januaru 2009. godine.

Većina banaka u Srbiji ažurira rate na tačne datume, pa su tako oni kojima su krediti indeksirani u evrima i vezani za šestomesečni euribor osetili prvo poskupljenje kamata od jula.

Ipak ove vrednosti Euribora se ne preslikavaju momentalno na rate kredita dužnika u Srbiji, već u tačno određenim datumima. Tako se rate na kredite sa šestomesečnim euriborom, logično, usklađuju dva puta godišnje, tj. 30. juna i 31. decembra. Sa druge strane tromesečni euribor, se usklađuje kako mu i ime kaže, na svaka 3 meseca. Kod njega su ključni datumi: 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Kolike su sada rate?

Kako pričaju sagovornici, poskupljenje je došlo kao hladan tuš. M. Ž. iz Beograda koja je početkom godine uzela kredit od 80.000 evra, sa kamatom od 3,5 odsto, i rokom otplate od 25 godina. U početku, kako kaže, je rata iznosila 390,3 evra.

“U julu mi je rata usklađena na nekih 410 evra, ali Nova godina mi je presela. Od 1. januara ove godine ta ista rata mi se popela na čak 519 evra, što je 109 više nego u julu. Nadam se da ovo neće potrajati”, istakla je sagovornica.

Ako je neko uzeo kredit od 50.000 evra na 20 godina, sa kamatom od 3,5 odsto, vezanu za šestomesečni Euribor, njemu je početkom ove godine rata iznosila oko 276 evra. Ako uzmemo u obzir da se rate sa šestomesečnim euriborom usklađuju dva puta godišnje, u julu i decembru, i uračunamo skok euribora, on od jula plaća mesečnu ratu 296, a od 1. januara oko 360 evra.

Koliko će rast da traje?

Potpredsenik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos smatra da bi sadašnji tempo podizanja kamatnih stopa ECB mogao da potraje izvesno vreme kako bi se obuzdala inflacija.

“Nemamo drugog izbora nego da delujemo. Povećanje od 50 baznih poena može postati nova norma u bliskoj budućnosti”, rekao je Gindos u intervjuu listu Mond objavljenom danas.

Prema ranijim najavama iz vrha ECB, ova povećanja uslediće sigurno do prve polovine 2023. godine, a očekuje se da će prva smanjenja biti već krajem sledeće godine.

Kako je za “Blic Biznis” prokomentarisao ekonomista i profesor Ismail Musabegović krediti će poskupljivati i ove godine.

“Poskupeće svi krediti, ja očekujem da će Centralna banka Evrope nastaviti sa podizanjem kamata. Verujem da će do juna već dodati 2 do 2,5 procenata jer se očekuje nekih 6 sastanaka u prvoj polovini 2023. Verujem da će povećavati po pola procenta, ali će se najverovatnije u martu znati da li ove mere dosad donose promene, ako ne budu, onda će i dalje agresivno povećavati kamatu i ona može iznositi 4 ili čak 5 odsto”, istakao je Musabegović.

“Jedan procenat povećanja euribora negde u proseku povećava kredit između 25 i 35 evra. Može se desiti da se krediti povećaju do juna u zavisnosti od toga da li se usklađuje sa tromesečnim ili šestomesečni euriborom. U svakom slučaju će 2023. godina biti neizvesna”, zaključio je on.

Kolike će onda biti rate?

Ako se držimo profesorovih procena, u slučaju gorenavedenih primera kredita, od 1. jula ove godine M.Ž. može da očekuje ratu veću za još nekih stotinak evra, tj. mesečna rata će biti oko 617,5 evra.

U slučaju kredita od 50.000 evra rate će se u julu 2023. godine popeti na 385 evra mesečno.

Trenutna vrednost Euribor-a

Prema poslednjim javnodostupnim podacima Euribor za koji se i vezuju rate na evrokredite, svuda pa i u Srbiji, trenutno se kreće na sledećim nivoima:

Euribor 1M (jednomesečni): 1,854 odsto

Euribor 3M (tromesečni): 2,172 odsto

Euribor 6M (šestomesečni): 2,738 odsto

Euribor 12M (dvanaestomesečni): 3,321 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com