ŠVAJCARSKA NACIONALNA BANKA U MINUSU Pad akcija i fiksnih prihoda poljuljao bilanse najviše u poslednjih 115 godina

Švajcarska nacionalna banka zabeležila je godišnji gubitak od 132 milijarde švajcarskih franaka (143 milijarde dolara) u 2022. godini, saopštila je u ponedeljak, najveći u njenoj 115-godišnjoj istoriji pošto je pad tržišta akcija i fiksnih prihoda pogodio vrednost njenog portfelja akcija i obveznica.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Anthony anex / EPA;

Negativan uticaj imao je i jačanje švajcarskog franka.

Blic preporučuje

Provizorna cifra od ponedeljka, koja je označila preokret u odnosu na profit od 26 milijardi franaka 2021. godine, bila je daleko veća od prethodnog rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka iz 2015. To je nešto više od godišnjeg BDP-a Maroka.

SNB će objaviti detaljne godišnje brojke 6. marta.

Napravila je gubitak od 131 milijardu franaka od svojih deviznih pozicija – više od 800 milijardi franaka u akcijama i obveznicama koje je kupila tokom duge kampanje za slabljenje švajcarskog franka.

Foto: shutterstock

Globalna tržišta akcija su oslabila, a cene obveznica pale su prošle godine pošto su centralne banke širom sveta, uključujući SNB, povećale kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije.

Snažan švajcarski franak – koji je u julu porastao iznad pariteta u odnosu na evro – doveo je do gubitaka vezanih za kurs.

Jedina pozitivna bila je zlatna zaliha SNB-a koja je iznosila 1.040 tona na kraju 2021. i dobila 400 miliona franaka u vrednosti tokom 2022.

Gubitak iz 2022. značio je da centralna banka neće izvršiti uobičajenu isplatu švajcarskoj centralnoj i regionalnoj vladi, navodi se u saopštenju. Prošle godine SNB je isplatio 6 milijardi franaka.

Foto: shutterstock

Ipak, malo je verovatno da će gubitak uticati na politiku SNB. Ona je povećala kamatne stope tri puta u 2022. godini pošto je predsednik Tomas Džordan prešao da zaustavi visoku švajcarsku inflaciju, rekli su analitičari.

– Kolosalni gubici SNB-a uopšte neće promeniti njenu monetarnu politiku – rekao je Karsten Junius, ekonomista u J. Safra Sarasin i dosao da visoka reputacija SNB-a pomaže da ne mora ništa da menja.

(Izvor: Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com