Svaki deseti Nemac se smrzava?

Nemački građani ove zime tople stanove moraju da plaćaju mnogo više nego što su navikli.

Izvor: DPA

Foto: Photo Oz Shutterstock

Foto: Photo Oz Shutterstock

Svaki deseti stanovnik do kraja novembra, uprkos povremenoj zimskoj hladnoći, uopšte nije uključivao grejanje, pokazuje jedna anketa.

Prema istraživanju koje je agencija dpa naručila od instituta Jugav (YouGov), radijatore i peći do 1. decembra je uključilo 90 odsto ispitanika, ali odmereno – 68 odsto njih je reklo da je grejalo slabije nego prethodne godine, a polovina značajno slabije.

Mnogo stanova u Nemačkoj se greje lož-uljem ili gasom. To šteti prirodi, ali većini u Nemačkoj to nije primarni motiv štednje.

Zapravo, svega šest odsto ispitanika je reklo da radijatore ne odvrće zbog klimatskih promena, a više od polovine, njih 56 odsto, sedi u hladnom zbog novca.

Petina je grejala slabije ili uopšte nije zbog relativno blage jeseni, a 15 odsto je reklo da želi da doprinese stabilnom snabdevanju energentima, u skladu sa pozivom vlade.

Nemačka je najavila takozvanu kočnicu ceni gasa, odnosno subvencije za rasterećenje građana i privrede od naduvanih računa. Prema planu, država će dotirati četiri petine prosečne potrošnje energije, a ostatak će potrošači plaćati tržišno.

Ideja je da ljudi i firme mogu da se greju i rade uz podnošljiv trošak, ali uz istovremeni podsticaj da štede. Većina potrošača, naime, grejanje sada plaća dva, pa i tri puta više nego pre godinu.

Skoro četiri petine ispitanika, 78 odsto, za sada ipak ništa neće menjati. Sedam odsto, pak, namerava da dodaje toplotu sagorevanjem drveta – svaki drugi među njima jer može jeftinije da se greje, a trećina jer time doprinosi štednji deficitarnih energenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com