Sve centralne banke u svetu su ukupno PODIGLE KAMATE 54 PUTA u 2022. osim jedne, evo šta je razlog

Vodeće svetske centralne banke podigle su kamatne stope u 2022. najbržim tempom i u najvecem obimu u poslednje najmanje dve decenije, dajući sve od sebe kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Dax

Foto: Arne Dedert / Tanjug/AP

Dax

Centralne banke u čijoj je nadležnosti 10 valuta kojima se najviše trguje pooštrile su zajedno uslove zaduživanja za 2.700 baznih poena (bps) kroz 54 povećanja svojih kamata u poslednjih 12 meseci, pokazuje računica Rojtersa.

Blic preporučuje

Sve glavne centralne banke, osim japanske, podigle su kamate u 2022, ali su kreatori monetarne politike u Tokiju u decembru iznenadili tržišta prilagođavanjem stope prinosa na državne obveznice, što je podstaklo spekulacije da bi na stolu Banke Japana moglo da se nađe podizanje referentne stope u ne tako dalekoj buducnosti.

Američke Federalne rezerve (FED) su prednjačile u proteklih 12 meseci s povećanjem ključne kamate za 225 baznih poena, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen.

Zaoštravanje u SAD je u suštini jedno od najjačih ikada u poslednjih 20 godina. Obično, kada imate tako naglo pooštravanje finansijskih uslova, u suštini dobijate nešto više od blage recesije, o čemu sada, čini se, postoji opšti konsenzus, izjavio je za Rojters Dejvid Hauner, šef strategije i ekonomije za tržišta u razvoju u sektoru Bank ov Amerika Global Riserč.

Prema podacima britanske agencije, u decembru je sedam od 10 glavnih centralnih banaka podiglo stope na mesečnom nivou.

FED, Evropska centralna banka, Banka Engleske, Rezervna banka Australije, norveška banka Norges, Banka Kanade i Švajcarska nacionalna banka podigle su, kako se precizira, svoje referentne stope za kumulativnih 300 baznih poena.

Taj iznos se poredi sa maksimalnim mesečnim povećanjem od 550 baznih poena u septembru, mada sve centralne banke ne održavaju sastanke svakog meseca, napominje se u tekstu.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com