Sve turske banke odustaju od ruskog platnog sistema? Odluka pada ove nedelje

Tri turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem Mir zbog američkih upozorenja o sankcijama.

Izvor: B92.net

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

O tome je izvestio Blumberg, pozivajući se na neimenovanog visokog turskog zvaničnika, prenosi Moskov tajms (The Moscow Times).

U sredu je turska televizija NTV izvestila da u Turskoj više nema banaka koje prihvataju Mir.

Turkiye Halk Bankasi, TC Ziraat Bankasi i Turkiye Vakiflar Bankasi, izveštava Blumberg, planiraju da zaustave obradu plaćanja uz pomoć kartica sistema Mir nakon sličnih odluka dve glavne turske privatne banke prošle nedelje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je prošle nedelje razgovarao o alternativama za sistem Mir sa svojim najvišim finansijskim zvaničnicima, koji su takođe razgovarali sa svojim ruskim kolegama. Erdogan se do danas nije pridružio zapadnim sankcijama zbog sukoba Rusije i Ukrajine i služio je kao posrednik u dogovoru o žitu koji podržavaju UN.

Rusija želi da proširi Mir; Amerika na oprezu

Ali suspenzije sistema Mir označavale bi suptilnu promenu u njegovom neutralnom držanju nakon putovanja u Sjedinjene Države na Generalnu skupštinu UN, navodi Blumberg.

Očekuje se da će Turska, popularna destinacija za Ruse koji beže od rata u Ukrajini i vojnog poziva predsednika Vladimira Putina ovog meseca, objaviti zvaničnu odluku o karticama sistema Mir već ove nedelje.

Procenjuje se da više od polovine ruskog stanovništva ima karticu u sistemu Mir, koju je Rusija počela da razvija 2015. kako bi zaobišla sankcije Zapada.

Neke banke u drugim zemljama naklonjenim Rusiji, uključujući Kazahstan, Uzbekistan i Tadžikistan, takođe su suspendovale korišćenje sistema Mir.

Jermenija, Belorusija i Kirgistan ostaju retke zemlje koje još uvek prihvataju ove kartice.

Suspenzije kartica sistema Mir ograničavaju mogućnost ruskim državljanima u inostranstvu da obavljaju bezgotovinske transakcije nakon što su zapadne sankcije blokirale njihove kartice koje su Viza i Masterkard izdali u Rusiji.

Američko ministarstvo finansija je ovog meseca upozorilo banke van Sjedinjenih Država da bi poslovanje sa platnim sistemom Mir „rizikovalo da podrži napore Rusije da izbegne sankcije SAD“.

Nakon suspenzije Turske, Vijetnam i Južna Koreja ostale bi jedine zemlje koje nisu bivše članice Sovjetskog saveza koje prihvataju Mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com