Švedskoj se loše piše?

Švedska ekonomija će sledeće godine ući u dublju, dugotrajniju recesiju nego što se ranije predviđalo.

Izvor: B92.net

EPA-EFE/Fredrik Sandberg

EPA-EFE/Fredrik Sandberg

Rastuće cene energije podstiču inflaciju, pogađajući domaćinstva i preduzeća, saopštilo je ministarstvo finansija te zemlje prenosi Rojters.

Očekuje se da će se bruto domaći proizvod Švedske smanjiti za 0,7% u 2023. godini, u poređenju sa novembarskom prognozom za pad od 0,4%, dok se ukupna inflacija predviđa na 6% sledeće godine, u odnosu na 5,2% koliko je bilo ranije.

“Rekla sam u oktobru da Švedska ide ka ekonomskoj zimi i ono što sada vidimo je da će zima izgleda otegnuti više nego što smo mislili“, rekla je ministarka finansija Elizabet Svanteson na konferenciji za novinare.

“Slab razvoj… izgleda da neće dostići dno do 2024. godine“, rekla je ona.

Građani da se spreme za isključenja struje: “Naša zemlja nikada nije bila u takvoj situaciji”

Ekonomija sada raste za samo 1% u 2024. godini, što je pad sa 2% koliko je bilo ranije, pre nego što će se oporaviti na rast od 2,7% u 2025. godini, predviđa ministarstvo.

Švedska domaćinstva su poslednjih meseci postala sve sumornija, pogođena naglom inflacijom, rastućim troškovima hipoteka i rekordno visokim cenama struje. Nivo poverenja potrošača bio je blizu rekordno niskog nivoa u novembru.

“Važno je reći da trenutno ne gledamo na ekonomsku krizu, mi gledamo na energetsku krizu. Mnogi pojedinci se zaista bore… ali ekonomija u celini ne”, rekla je Svanteson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com