“Svet će se suočiti sa nestašicama”

Ruski energenti se ne mogu zameniti, niti isključiti sa svetskog tržišta, izjavio je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Očigledno je da će potrošnja energije samo rasti u budućnosti, tako da ne mogu da zamislim kako bi svetska ekonomija izgledala bez naših energenata. Niko ne može da nas zameni, to je nemoguće. Štaviše, ne mogu da zamislim svet bez našeg učešća u energetskom tržišu. U tom pogledu, optimisti smo i postavili smo ambiciozne ciljeve”, rekao je Novak sinoć za Tas.

Svet će se za pet do 10 godina suočiti sa nedostatkom energenata, jer zapadne naftne i gasne kompanije nedovoljno investiraju, smatra potpredsednik ruske vlade.

U intervjuu za agenciju Tas, Novak je ocenio da bi dobit od dividendi, kompanije trebalo da preusmeravaju u investicije i tako odgovore na poteze svojih vlada.

“Mnoge zapadne naftne i gasne kompanije već su oprezne prema svim ovim procesima i preusmeravaju sredstva na kupovinu akcija, umesto da investiraju. Zbog smanjenja obima investicija, EU u budućnosti neće imati dovoljno energetskih resursa, a svet će se suočiti sa nestašicama i novim ciklusom krize”, predočio je Novak.

Prema njegovim rečima, Rusija je najveći svetski igrač na polju energetike.

Novak je naveo da se Rusija bavi petrohemijom i hidrogenom, da razvija tradicionalnu i novu energetsku industriju i ima jedinstvenu ekspertizu, tehnologiju i iskustvo u sektoru nuklearne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com