TESLA RAZOČARAO REZULTATIMA Deonice potonule

Div električnih automobila Tesla objavio je podatke o svojoj zaradi u trećem tromesečju, nakon kraja trgovine na Wall Streetu u sredu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Chris Carlson / Tanjug/AP

Rezultati su ispod očekivanja analitičara u vezi prihoda, ali malo bolji od očekivanja oko zarade.

Blic preporučuje

Evo najvažnijih brojki iz izveštaja:

Prihod u trećem kvartalu: 21,45 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 22,09 milijardi dolara;

Trećem kvartalu: 1,05 dolara u odnosu na očekivanih 1,01 dolara;

Deonice proizvođača automobila pale su više od 5 odsto nakon objave.

Kompanija kaže da i dalje očekuje prosječnu godišnju stopu rasta isporuke vozila od 50 odsto za ovu godinu. Proizvođač automobila takođe je saopštio da veruje da ima dovoljno likvidnosti da nastavi s izgradnjom svoje mape puta.

Ipak, Tesla kaže da se iz godine u godinu suočava s problemima zbog povećanih troškova sirovina i neefikasnosti u svojoj Gigafactory Berlin.

Jačanje dolara takođe utiče na prodaju Tesle u inostranstvu, smanjujući profitabilnost.

Pre izveštaja o zaradi, Tesla je objavila da je u tromesečju proizvela 365.932 vozila i isporučila 343.830. To je više od 258 580 koje je proizveo i 254 695 koliko je isporučio u drugom kvartalu, kada je kompanija bila pogođena obustavom rada u Kini povezanom s COVID-om. U trećem tromesečju 2021. kompanija je proizvela 237.823 vozila i isporučila 241.300.

Što se tiče budućih proizvoda kompanije, Tesla kaže da očekuje da će u decembru predstaviti svoj poluproizvod Pepsiju te da će početi proizvoditi svoj Cybertruck u Teksasu nakon povećanja proizvodnje Modela Y.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com