TOP 100 NAJVEĆIH KOMPANIJA NA SVETU Tehnološki giganti i dalje u vrhu i pored oštrog pada berze (INFOGRAFIKA)

Generalno, mnoge od najvećih svetskih kompanija doživele su oštar pad tržišnog udela. Ipak, nekoliko kompanija u ključnim sektorima imalo je pozitivan rast tokom godine. Naredna infografika prikazuje najveće kompanije na svetu u protekloj godini, koristeći podatke sa Companiesmarketcap.com-a.

Blic preporučuje

Foto: Visual Capitalist / screenshot

Za infografiku u punoj veličini kliknite na link ovde.

Najveće kompanije na svetu u 2022.

Danas, Apple stoji kao najvrednija kompanija na svetu, čija je vrednost 2,3 triliona dolara.

Uprkos tehnološkom padu 2022. godine – podstaknutom rastućim kamatnim stopama i sporijom prodajom – Apple je zadržao prvo mesto. To uglavnom zahvaljujući rekordnim prihodima i potražnji potrošača za iPhone uređajima, koji donose oko polovinu ukupnog prihoda kompanije.

Nakon Apple- a je Microsoft. Za razliku od Appla, Microsoft se tokom godine suočio sa sporijom zaradom zbog manje potražnje za personalnim računarima i teškog uticaja snažnog američkog dolara . Sve u svemu, oko 50 odsto prodaje kompanije se odvija u inostranstvu.

Sada su preostale samo četiri kompanije u klubu “triliona dolara”.

Prvih 10 zemalja na listi od 100

Foto: Visual Capitalist / screenshot

Prvih 10 zemalja na listi od 100

Naftni gigant Saudi Aramco treća je najveća kompanija na globalnom nivou sa tržišnom kapitalizacijom od 1,8 biliona dolara. To je ujedno i jedina kompanija koja nije američka u prvih 10.

U maju je državna kompanija nakratko postala najvrednija kompanija na planeti, jer su joj rastuće cene energije povećale zaradu. Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svetu, a predviđa se da će privreda zemlje rasti za 7,6 odsto u 2022. što predstavlja jedan od najbržih na svetu.

Sveukupno, 62 kompanije od 100 najvećih imaju sedište u SAD-u, 11 u Kini, a pet u Francuskoj.

Najbolji performanisi

Za mnoge od najvećih svetskih kompanija, 2022. je bila brutalna godina za učinak.

 Pad tržišne vrednosti kompanija

Foto: Visual Capitalist / screenshot

Pad tržišne vrednosti kompanija

Kao što gornja grafika pokazuje, velika većina svetskih titana doživela je pad tržišne vrednosti. Polovina ovih kompanija zabeležila je dvocifren pad.

Tesla je svedočio da je skoro 70 odsto svoje tržišne kapitalizacije izbrisano ove godine. Dva glavna faktora stoje iza ovog pada: opadajuća potražnja, posebno u Kini, i nestabilna i rizična akvizicija Tvitera od strane izvršnog direktora Elona Maska.

S druge strane, UnitedHealth Group je zabeležila najjači učinak među 10 najboljih. Kompanija, koja ostvaruje veliki deo svoje zarade iz planova osiguranja koje podržavaju poslodavci, rekla je da recesioni uticaji još nisu počeli da se materijalizuju 2022.

Najveće kompanije na svijetu, po sektorima

Čak i uz pad tržišnih vrijednosti u celom sektoru u 2022, sektor tehnologije ostaje dominantan. Među najvećim svetskim kompanijama, njih 20 se bavi tehnologijom, a ukupna tržišna vrednost iznosi 9,2 biliona dolara što je oko 31 odsto tržišne vrednosti 100 najvećih kompanija.

Foto: Visual Capitalist / screenshot

Potrošački diskrecioni i zdravstveni sektori su sledeći na redu, sa velikim igračima kao što su Amazon i Johnson & Johnson među njihovim redovima.

Na drugom kraju spektra su komunalne usluge, najmanji sektor u celini koji se barem odnosi na listu najvećih kompanija. NextEra Energy, jedina komunalna kompanija na rang listi, jedan je od najvećih svetskih proizvođača energije vetra i sunca. U naredne tri godine planira da uloži do 95 milijardi dolara u ozelenjavanje svojih energetskih operacija.

Promena sreće

Nije iznenađenje da su mnoge od najvećih svetskih kompanija već dugo etablirani igrači na globalnim tržištima. Ipak, na rang listi, neki od zapaženih u usponu u poređenju sa 2021. su UnitedHealth Group, koja je lansirana u 2021. koja je sa 19 došla na 8 ove godine i NVIDIA koja se popela na 11. najveću globalnu kompaniju, u odnosu na 24 prošle godine.

Nasuprot tome, neki od najvećih gubitnika su Meta (Facebook-ova matična kompanija) i Alibaba. Meta je pala na rang listi na 26. mesto u 2022. sa 6- og u 2021. U međuvremenu, Alibaba je nekada bila deveta po veličini na svetu, ali je pala na 36. Obe kompanije su videle da je značajna vrednost izbrisana sa njihovih tržišnih kapitalizacija — otprilike 66 odsto i 28 odsto, respektivno — zbog zaostalih zarada.

Kako se godina bliži kraju, ostaje da se vidi da li će se najveće svetske kompanije vratiti 2023. ili će se suočiti sa izazovnijim uslovima.

(Izvor: Visual Capitalist)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com