Top 5 trendova u DIGITALNOM MARKETINGU i pretrazi za 2023.

U ovom članku ćemo raspravljati o najznačajnijim trendovima u pretraživanju, digitalnom marketingu i potrošačima, kao i o onome što moramo imati za pretraživače u 2023.

Blic preporučuje

Trendovi pretrage: Iskustvo i relevantnost

Prvo, hajde da shvatimo najveće promene u pretraživanju ove godine i šta možemo očekivati ​​sledeće godine.

Google je objavio nekoliko ažuriranja algoritama u 2022. Ova ažuriranja mogu se klasifikovati u tri široke kategorije.

Osnovna ažuriranja: Objavljena ažuriranja kako bi pretraživanja bila bolja i sigurnija.

Korisni sadržaj: Objavljena ažuriranja kako bi rezultati pretraživanja bili korisni i relevantni.

Iskustvo: Objavljena ažuriranja kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo na svim uređajima.

Foto: shutterstock

Jasno je da Google želi nagraditi web stranice koje nude odlično korisničko iskustvo. To znači da vaš sadržaj mora biti relevantan za njihov upit. Drugim rečima, iskustvo i relevantnost su ključni za uspeh u pretrazi.

Dok pišemo savršen recept za marketinške strategije pretraživanja i koje morate imati za 2023. godinu, imajmo na umu ova dva ključna sastojka.

Potrošački trendovi i uvidi: preispitivanje prioriteta

Dok smo pregledali ovogodišnje podatke o najpopularnijim upitima za pretragu i korisne informacije koje su podelile različite organizacije, shvatili smo koliko je važno da brendovi zadobiju poverenje svojih kupaca.

Dok se raspravlja o mnogim podacima i trendovima, fokusiramo se na pet ključnih uvida potrošača koje ćete morati zapamtiti dok kreirate svoje marketinške strategije pretraživanja za 2023:

Privatnost i bezbrižnost: Potrošači su zabrinuti za privatnost i traže da brendovi osiguraju da se njihovi podaci ne dele.

Oglašavanje sa svrhom: Potrošači gravitiraju prema brendovima, uključujući inicijative za održivost kao deo reklamnih i marketinških napora.

Foto: shutterstock

Personalizacija: Google Shopping je odličan primer personalizacije iskustva na osnovu lokacije, preferencija, istorije pretraživanja itd.

Direktno do potrošača: Vizuelnije i interaktivnije iskustvo je ključno za privlačenje potrošača.

Prediktivna analitika: donošenje odluka zasnovanih na nekoliko grupa podataka je takođe kritično.

Kada razumemo potrošačke trendove i uvide, bolje smo opremljeni za procenu marketinških prioriteta – dajući nam mir i uverenje da je naše oglašavanje svrsishodno, personalizovano i korisno za potrošače.

Zaronimo sada u pet ključnih marketinških trendova, a zatim kako iskoristiti te trendove u 2023.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Top 5 trendova pretraživanja za 2023.

Kako počinjemo novu godinu marketinga, moramo “iskoračiti na pravu nogu” i promeniti način razmišljanja. Davno su prošli dani gustoće ključnih reči i koncepta da je sadržaj isključivo kralj.

“Više” više nije “bolje”. Kvalitet nad kvantitetom je naziv igre. Moramo preispitati svoje prioritete i ispuniti očekivanja naših kupaca.

Nakon pregleda upita za pretraživanje, uvida u interese potrošača i pretraživanja, te najvećih izdanja u 2022, u nastavku je pet ključnih trendova i tri koja morate uzeti u obzir za uspešnu 2023. godinu.

Foto: shutterstock

Trend 1: Višestruko pretraživanje – pomaže vam da tražite izvan okvira

Potrošači obično troše više od 82% svog vremena na otkrivanje usluga i proizvoda. Google je ove godine pokrenuo višestruko pretraživanje i objavio nekoliko pratećih algoritama koji su trebali da promene način na koji svi otkrivamo i primamo informacije.

Google stalno testira različite formate kako bi prikazao relevantne rezultate pretraživanja koji dolaze iz različitih izvora a koji odražavaju kako ljudi istražuju bezbroj tema.

Dobre vesti: sada možemo pretraživati ​​između različitih formata, uključujući video zapise, slike, PDF-ove, tekst, jezike itd.

Multisearch je otvorio najveće neiskorištene mogućnosti za trgovce i možemo vidjeti direktnu korist. Potrošači mogu snimiti bilo koju sliku i koristiti Google Lens da istraže sve o njoj.

Koristeći podatke entiteta zajedno sa visokokvalitetnim, relevantnim i kontekstualnim slikama, Google može brže doći do najrelevantnijih rezultata pretraživanja.

U 2023. videćemo pametne marketinške stručnjake koji koriste sve vrste sredstava, Google Vision API i podatke o entitetima kako bi pružili najrelevantnije i najkvalitetnije imovine.

Foto: shutterstock

Trend 2: Koristan sadržaj

Google je nedavno ažurirao svoje smernice za ocenjivanje kvaliteta i sistem korisnog sadržaja. Najlakši način da procenite da li je vaš sadržaj od pomoći potencijalnim kupcima je pokrivanje kritičnih dodirnih tačaka i mikro-trenutaka.

Korisni sadržaj je sadržaj koji je lako dostupan vašim klijentima na svim digitalnim dodirnim tačkama, minimizirajući njihovu potrebu da pretražuju negde drugde.

Googleovo korisno ažuriranje sadržaja je algoritam za mašinsko učenje koji se stalno usavršava na osnovu skupova podataka rezultata pretrage. To je signal na celoj web lokaciji, tako da ako je previše stranica domena niskog kvaliteta (npr. duple, tanke ili kreirane isključivo za rangiranje u pretraživačima), postoji ozbiljan rizik da bi performanse vaše organske pretrage mogle biti slabe.

U 2023. marketinški stručnjaci za pretragu moraju osigurati da sadržaj bude relevantan, informativan, kvalitativan, autoritativan i iskustven.

Pretraživači će nagraditi kompanije za deljenje visokokvalitetnog i informativnog sadržaja. Brendovi bi trebalo da značajno poboljšaju vidljivost na mreži deljenjem aktuelnog sadržaja koji je na prvom mestu.

Strategija kreiranja treba da uključuje sve vrste sadržaja, uključujući video zapise, informacije o recenzijama proizvoda, često postavljana pitanja, relevantne slike, PDF i stručne savete.

Brendovi takođe moraju da mapiraju trenutni sadržaj kroz dodirne tačke na putu kupca i nastoje da popune sve praznine u sadržaju.

Foto: shutterstock

Trend 3: Omnichannel iskustvo

Većina potrošača prelazi između različitih uređaja, tako da je važno dosljedno i ujedinjeno iskustvo na svim dodirnim tačkama.

Centralizovanje kritičnih informacija o poslovanju i njihovo distribuiranje kroz sve marketinške kanale neophodno je za besprekorno omnichannel iskustvo 2023. godine.

Brzina promjene kroz kanale gradi povjerenje kod potrošača. Na primjer, informacije o web stranici trebalo bi da se promijene odmah kada, kao preduzeće, odlučite da promijenite svoj Google poslovni profil ili informacije o društvenom profilu.

Sa izdavanjem Google Analytics 4, Google polako obučava marketinške stručnjake da se fokusiraju na ponašanje korisnika i atribuciju iz različitih kanala na putu korisnika, a ne na kanal na koji je posljednji kliknuo.

Otkriće sadržaja, dobro korisničko iskustvo web stranice i zdravlje stranice takođe će postati obavezni za 2023.

Ako informacije ne mogu da se indeksiraju, neće biti dostupne potrošačima, što ih čini beskorisnim. Kako ekonomija usporava i budžeti postaju sve manji, marketinški stručnjaci za pretragu moraju dati prioritet tehničkim SEO inicijativama kako bi dobili dobre rezultate.

Foto: shutterstock

Trend 4: Personalizacija i lokalizacija

Potrošači traže informacije na osnovu interesa, lokacije i drugih poznatih i nepoznatih faktora. Online kupci će verovatnije kupovati od brendova s ​​jakim lokalnim prisustvom i angažmanom sa svojim potrošačima.

Moramo osigurati da su naše globalne marketinške strategije pretraživanja prilagođene lokaciji.

Kao lokalni biznis, razmotrite:

  • Odgovaranje na često postavljana pitanja.
  • Pružanje relevantnih lokalnih informacija i slika.
  • Osiguravanje sjajnih omnikanalnih iskustava za potrošače.

Lokalno 3.0 u 2023. odnosi se na poboljšane informacije, iskustvo, angažman.

Lokalna pretraga i dalje je veoma strateška za Google, kaže lokalni SEO stručnjak Greg Sterling. Ali pretraživač se udaljava od lokalne pretrage kao tvorac novca (pokretač oglasa) i više se fokusira na pretragu proizvoda. To znači još tanju podršku za lokalne SEO-e i lokalna preduzeća.

Google će dalje razvijati i izgraditi pretragu proizvoda i SERP-ove kako bi se bolje nadmetao s Amazonom i povećao korišćenje pretraživanja proizvoda. Maloprodavci su broj jedan oglašivač na mreži i Google želi da zadrži i poveća te prohode. Videćemo stoga više lokalnih proizvoda u stvarnom vremenu na mreži, uključujući i manje prodavače.

Iako je lokalizacija super kritična, za 2023. godinu će personalizovanje informacija na osnovu preferencija potrošača postati neophodna. Korišćenje platformi podataka o klijentima za osiguranje preferencija i kreiranje sadržaja i kampanja na osnovu podataka o klijentima takođe je ključno u ovoj oblasti.

Foto: shutterstock

Trend 5: Influenserski marketing i izgradnja stručne zajednice

Influenserski marketing raste brzo i čak brže od marketinga na društvenim mrežama.

Pametni potrošači biraju informacije i prate stručna mišljenja influensera kojima veruju pre nego što donesu odluku o kupovini.

Već vidimo kako različiti društveni kanali objavljuju informacije o stručnim recenzijama/zajednica i interaktivni video zapisi već rade dobro.

U 2023. brendovi će imati koristi od sledećih stavki:

  • Izgradnja stručne zajednice influencera.
  • Pružanje najinformativnijeg, korisnog sadržaja u najinteraktivnijem formatu.
  • Usklađivanje različitih KPI-ja kao što su angažman i klikovi za merenje uspeha.
  • Influencer Marketing Share

Sterling je napomenuo da su neke od Googleovih SERP promena vođene popularnošću TikToka, uključujući pritisak da se pretraga učini vizualnijim.

U skladu s tim, videćemo da Google naglašava više vizualnog sadržaja i potencijalno smanjuje naglasak na recenzije (iako ne u svrhu rangiranja).

Google će intenzivirati svoje nedavno suzbijanje prevara s recenzijama, koje će i dalje hvatati “nevine” recenzije na njegovoj mreži. Lokalni trgovci će morati da održavaju kontinuirani tok Google recenzija i jednostavno budu spremni da izgube određeni postotak recenzija zbog Googleovog AI filtriranja.

Foto: shutterstock

Top 3 strategije

Slede glavne oblasti fokusa u strategiji kako bismo iskoristili gore navedene trendove.

1. Poslovna inteligencija

Globalna ekonomija pokazuje usporavanje. Izvlačenje poslovnih uvida i radnji iz najrelevantnijih tačaka podataka postaće kritično 2023. godine. Pazite na tržišne trendove, konkurentske benchmarkinge, ponašanje kupaca, kanale i određivanje prioriteta ciljeva, između ostalog.

Pametnije kompanije će se okrenuti ka poslovnoj inteligenciji kako bi pronašle najkritičnije informacije, dajući prioritet kvalitetnom sadržaju i imovini i zasnivajući te odluke na onome što je najvažnije na osnovu stvarnih podataka.

2. Veštačka inteligencija i mašinsko učenje (AI/ML)

2023. AI/ML će postati nezaobilazna strategija za rešavanje složenih marketinških problema. Sadržaj generisan veštačkom inteligencijom (npr. ChatGPT) postao je mnogo veća karakteristika digitalnog marketinga i marketinga sadržaja, uključujući lokalno pretraživanje.

Google takođe koristi mašinsko učenje za brzo automatsko prevođenje bilo kojeg jezika. Od vizuelne pretrage do automatskog generisanja i prevođenja sadržaja, videćemo nekoliko AI modela, kao što je GPT-3 (uskoro GPT-4), koji se uveliko koriste za rešavanje složenih problema.

3. Vaš plan uspeha

Na kraju, ali ne i najmanje važno, manje će biti više u 2023.

Ključ za pobedu biće definisanje i usklađivanje vaših poslovnih ciljeva, ključnih pokretača (kanala) prihoda, važnih metrika za praćenje i rešenja koja će vam pomoći da dođete do tih metrika.

(Search Engine Land/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com