Trepča dve godine radi sa gubitkom od 600.000 evra mesečno

Trepča je poslovala sa prosečnim mesečnim gubitkom od preko pola miliona evra u periodu 2019-2021, saopštila je Kosovska kancelarija za reviziju (NKR).

Izvor: Kossev

Foto: Shutterstock/knovakov

Foto: Shutterstock/knovakov

NKR je objavio izveštaj revizije “Finansijski i operativni učinak NP Trepča d.d“.

Rezultati ove revizije pokazuju da “Trepča“ nije uspela da bude efikasna i efektivna u korišćenju i preradi rudarskih resursa, sa ciljem da se prevaziđe rad sa prosečnim mesečnim gubitkom od 620,307 evra i ostvari profitabilnost, prenosi Kossev.

NKR je saopštio da “Trepča“ nije uspela ni da stvori odgovarajuće preduslove za rad koji bi obezbedio efikasno i profitabilno korišćenje rudarskih resursa.

“Rezultati revizije su ukazali na slabosti i neefikasnost sistema interne kontrole koji bi omogućio visoku produktivnost u vađenju rude, njenoj preradi i daljem obogaćivanju“, saopštila je Nacionalna kancelarija revizije, prenosi RTK 2.

Takođe, “Trepča“ nije uspela da obezbedi optimalno upravljanje ljudskim resursima u procesu proizvodnje, kao rezultat nedostatka analize i identifikacije potreba za angažovanjem osoblja u proizvodnji po poslovnim jedinicama, u cilju povećanja produktivnosti.

“Raspisivanje neplaniranih konkursa u biznis planu, prekoračenje broja zaposlenih u poslovnim jedinicama u odnosu na raspisivanje javnog konkursa, kao i angažovanje radnika na konkretnim poslovima i zadacima na redovna radna mesta bez raspisivanja javnog konkursa, samo su neke od brojnih nepravilnosti u upravljanju ljudskim resursima i koja su takođe rezultirale dodatnim troškovima tokom perioda 2019-2021“, piše u izveštaju.

Što se tiče ove revizije, generalna revizorka Vlora Spanca je izjavila da “Trepča“ nije uspela da uspostavi adekvatne unutrašnje sisteme i kontrole koje bi podržale postizanje pozitivnog finansijskog i operativnog učinka, sa naglaskom na proizvodnom procesu.

U revizorskom izveštaju date su 22 preporuke, 3 za tzv. Vladu Kosova i 19 za “Trepču“ sa ciljem unapređenja procesa proizvodnje uopšte i jačanja internih kontrola u preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com