Turska mapa puta za čvorište trgovanja gasom do kraja godine

Donmez je rekao novinarima nakon sednice vlade da zemlja već ima infrastrukturu koja će doprineti ostvarenju tog cilja, uključujući sedam gasovoda za prirodni gas, pet objekata za tečni prirodni gas (TPG), od kojih su tri plutajuća skladišta, kao i jedinice za regasifikaciju (FSRU) i dva podzemna skladišta gasa, prenosi agencija Anadolija.

turski, tok, gasovod, cev, 3

S obzirom na jedinstveni geografski položaj Turske, koja se prostire na teritoriji Evrope i Azije, on smatra da je zemlja u dobroj poziciji da premosti jaz između dobavljača i kupaca, pružajući mnogo prednosti i jednima i drugima.

Na pitanje o saradnji s Rusijom u oblasti nafte, Donmez je rekao da se trgovanje zasniva na godišnjim ugovorima.

Kakve će kupovne strategije njihovih rafinerija biti kada uđu u novu godinu je druga stvar. Svaka rafinerija mesecima unapred planira koliko će godišnje potrošiti nafte i iz kojih izvora, i onda nude kupoprodajne ugovore”, objasnio je on, dodaje turska državna novinska agencija.

Nejasno koliko gasa je Evropa spremna da kupuje od Rusije

Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije preko projektovanog gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je za TASS izvor iz turske vlade.

“Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti i u drugim zemljama. Dakle, sada nemamo informacije o količine ruskog gasa koje su spremni da kupe preko čvorišta”, rekao je izvor.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da razgovara o mapi puta za stvaranje gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, u skladu sa ranijim predlogom Moskve.

Međutim, on je rekao da za sada nema “tačnih datuma razgovora sa Rusijom” o tom pitanju, navodi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u prošlonedeljnom govoru na moskovskom energetskom forumu predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit preko Severnog toka više nije moguć, na ovo čvorište.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se gas snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko budu zainteresovane.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com