TURSKA NAMERAVA DA GRADI FABRIKU SOLARNIH PANELA U BiH Sledi ispitivanje lokacija i uslova

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković je uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem organizovala poslovni forum u Istanbulu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija, saopšteno je iz FIPA-e.

Blic preporučuje

Kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena je posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahim Altayom, generalnim sekretarom, počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom i Industrijskom komorom Konje organizovan je i poslovni forum u Konyi. Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH.

Direktorica Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021. godini među tri najveća investitora u BiH.

Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turske potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. i stupio na snagu 1. avgusta 2021.

Takođe je između ostalog navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU su ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase, navedeno je iz FIPA-e.

(Ekapija)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com