Тужилаштво тражи продужење притвора за оца дечака који је убио 10 људи у школи

четвртак, 01.06.2023,  14:24 -> 14:32

Извор: Танјуг

Више јавно тужилаштво у Београду предложило је суду да продужи притвор Владимиру К. оцу 13- годишњег дечака, који је 3. маја у ОШ “Владислав Рибникар” убио десет и ранио шест људи.

Продужење је предложено да не би у кратком временском периоду поновио кривично дело и због узнемирења јавности, речено је Танјгу у том тужилаштву.

Одлуку о продужењу притвора донеће судија за претходни поступак Вишег суда у Беоргаду. В. К. је ухапшен одмах након што је његов син, који није кривично одговоран, починио злочин у школи. Више јавно тужилаштво против њега спроводи истрагу због сумње да је извршио за кривично дело тешко дело против опште сигурности.

Сумња се да је В. К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је раније тужилаштво.

В. К. је, како се сумња, и поступио супротно одредби чалана 32 став 1 Закона о оружњу и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја његов син успео да дође у посед пиштоља, за које осумњичени В. К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару у предсобљу стана.

Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ “Владимир Рибникар“ у Београду, коју похађа, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђања и осморо ученика, а тешко ранио наставницу школе и шесторо ученика од којих је једна девојчица у међувремену преминула.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.

Његов син није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година. Смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.

Поред овог поступка, у току је и предистражни поступак против мајке дечака у правцу утврђивања да ли у њеним радњама има елемената извршења кривичног дела занемаривање и злостављање детета, а у току су и провере у односу на стрељачки клуб у којем су отац и син вежбали пуцање.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com