U EVROPI SVE VIŠE “ENERGETSKIH TURISTA” Stanovnicima hladnih predela isplativije putovanje u inostranstvo nego računi za grejanje

Na Starom kontinentu raste broj “energetskih turista”, stanovnika hladnijih predela koji zimu provode na jugu gdje je toplije. To su mahom građani zemalja EU i sa severa kontinenta kojima se zbog krize s energentima, sa kojom se suočavaju njihove zemlje, više isplati da zimu provedu u inostranstvu nego plaćanje grejanja u domu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Usled porasta visine računa za gas i električnu energiju, Velika Britanija savetuje svoje građane da nastupajuće zimske mesece provedu u toplijim predelima. Pojedine računice su da će za zimsku sezonu prosečni trošak grejanja biti oko 20 funti dnevno.

Blic preporučuje

S druge strane, turistički operateri se reklamiraju s ponudom za bliže destinacije koje uključuju i avio-karte da dnevni trošak u hotelu na sunčanoj destinaciji može da košta od 20 do 25 funti po danu.

Kanari popularna destinacija

Predstavnici turističke industrije Grčke, Španije i Kanarskih ostrva već sprovode kampanje u kojima kao svoj najveći adut ističu blagu klimu i broj sunčanih dana.

Grčka vlada će pokrenuti kampanju u cijeloj Evropi vrednu nekoliko miliona eura sa sloganom “Želiš li ponovo da osetiš 20? Grčka je pravo mesto za to”.

Britanski mediji prenose i izjave španskih turističkih zvaničnika da je “boravak u Španiji ne samo prijatniji tokom zime zbog povoljnih vremenskih prilika već donosi uštedu u odnosu na skok cena grejanja u Velikoj Britaniji ili Nemačkoj”.

Foto: shutterstock

Da li je energetski turizam šansa za zemlje regiona?

I crnogorska turistička privreda osmisliće ponudu kako bi privukla novu kategoriju turista koja je na globalnoj sceni definisana kao “energetski turisti”, zaključak je sastanka održanog u Privrednoj komori Crne Gore prošle sedmice.

Kako se navodi u saopštenju, ponuda će se odnositi na i dalje aktulenu ciljnu grupu digitalnih nomada iz centralne i zapadne Evrope i nove goste – energetske turiste.

Najavljeno je da će adekvatna ponuda biti promovisana u Londonu na najvećem turističkom sajmu WTM London koji se održava od 07. do 09.11.

Predstavnici hotelijera u Crnoj Gori očekuju da bi mogli da privuku kategorije starijih turista i porodice s decom koje bi boravile više sedmica u toj zemlji.

I u Hrvatskoj je oktobar tradicionalno dobar mesec za postsezonu i to pre svega zahvaljujući nautičkom turizmu, kao i gostima iz okolnih zemalja Srednje Evrope: Austrije, Češke, Slovačke. Međutim, već se najavljuje i dolazak i duži boravak tokom zime turista iz Nemačke.

(Biznis i Finansije)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com