“U sistemu e-faktura 188.775 firmi – od januara obavezno za sve”

Savetnik ministra finansija Vuk Delibašić govorio je danas na Samitu privrednih lidera o značaju uvođenja e-faktura.

Izvor: B92.net

Ilustracija: Depositphotos/LukaFunduk

Ilustracija: Depositphotos/LukaFunduk

Istakao je da je na današnji dan u sistemu 188.775 privrednih subjekata, od čega 10.691 korisnika javnih sredstava, i 178.083 subjekata koji su iz privrednog sektora. Od 1. januara 2023. godine e-fakture su obavezne za sve privredne subjekte koji posluju u sistemu PDV-a.

“Do danas je 92.089 subjekata razmenilo bar jednu elektronsku fakturu, čime je pokazano da sistem funcioniše, a ukupno je razmenjeno 5,871.400 faktura. Analiza pokazuje da od 1.000 najvećih privrednih subjekata 66% koristi ovaj sistem sa udelom od 78%, a od 100 najvećih privrednih subjekata u Srbiji, čak 83% koristi sistem, sa udelom od 91%” rekao je Delibašić.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno, a na taj način se očekuje ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

“Francuska, na primer, uvodi elektronsko fakturisanje od 1. januara 2024. godine, a punu primenu od 2027. godine, dok je Španija planirala početak faznog uvođenja 2024. godine, a punu primenu dve godine kasnije. Srbija je u tom smislu za korak ispred njih” istakao je Vuk Delibašić.

On je naglasio i da su od 1. maja do danas kroz praksu urađene provere rešenja i dodatna prilagođavanja, te da se od početka ovog procesa dobro komuniciralo sa privredom, čime je pokazan sluh za svaku obrazloženu sugestiju. Taj način komunikacije je rezultirao nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti, kao i poboljšanjem rada samog sistema elektronskih faktura.

“Sledi promena i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju. Taj predlog je već usvojen, a iduće nedelje će se naći pred poslanicima Narodne skupštine. Na taj način izašli smo u susret privredi sa kojim smo kontinuirano komunicirali” istakao je Delibašić.

Korišćenje sistema e- faktura je besplatno, a na taj način se očekuje ubrzanje poslovnih procesa, kao i poslovanje koje prati sigurnost.

“U sistemu su svi obveznici poreza na dodatu vrednost i oni će moći da računaju na znatno brži povraćaj PDV-a, ukoliko se ulazno-izlazne fakture poklope u sistemu, i neće se više čekati oko 45 dana kao ranije. Time se rešava jedna od osnovnih zamerki privrednika koje smo u proteklom periodu dobijali” zaključio je Delibašić.

Zakon o e-fakturama sledi najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koje primenjuju zemlje EU, a kojim je predviđeno da se prima i izdaje e-faktura, a u skladu sa srpskim standardom elektronskog fakturisanja, koji je usklađen sa međunarodnim standardom i u skladu sa Zakon o informacionoj bezbednosti. U planu je integracija ovog sistema sa Upravom carine, e-fiskalizacijom kao i izrada i za poluautomatsku PDV prijavu, a u pripremi je i elektronska akciza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com