Ugostitelj okrenuo situaciju: “Zarađujete od krize? Plaćaćete 10 puta više”

Ekstremni rast cena struje i gasa pravi velike probleme austrijskim ugostiteljima.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Brent Hofacker/Shutterstock

Ilustracija: Brent Hofacker/Shutterstock

Zato je jedan vlasnik restorana u pokrajini Štajerskoj, u znak protesta, uveo “meni za snabdevače energentima”.

Operateri struje i gasa u restoranu “Hoamat” u mestu Grosrajfling, čiji je vlasnik Ulrih Matlšvajger, prema tom specijalnom meniju moraće da plaćaju za Bečku šniclu 149 evra, za mešanu salatu 54 evra, za supu 43 evra, i za palačinke 42 evra.

Matlšvajger ističe da te cene, naravno, ne pogađaju uobičajene goste, već su namenjene samo za snabdevače energentima.

Kaže da se odlučio na ovu vrstu protesta nakon što su cene za energenata za njegov restoran u samo par meseci eksplodirale sa 300 na 5.200 evra.

“Trenutne troškove koje moram da plaćam kao ugostitelj da bi moj objekat dalje radio, dostigle su granice mojih mogućnosti. Kao preduzetnik sam navikao da obazrivo sve troškove izračunam. U situaciji ovakvog rasta cena, usled aktuelne situacije, to postaje umetnost”, napisao je Matlšvajger na fejsbuku.

Zbog toga se, kaže, odlučio da okrene situaciju.

“Sada naplaćujem od onih koji zarađuju energetskom krizom. Proizvođači struje kod mene od sada plaćaju cenu koja je 10 puta veća nego što je predviđena za obične goste, kako bi mogao da pokrijem svoje troškove”, objasnio je on za dnevnik “Klajne cajtung”.

Ugostitelj kaže da se Austrija pridržava pravila koja nemaju smisla, navodeći da princip vezivanja cene struje za najskuplji energent znači isto kao kada bi vlasnici restorana u Austriji tražili 25 evra za šniclu, samo zato što je najskuplja toliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com