Ugostiteljstvu u Srbiji nedostaje 20-25 hiljada radnika

Trgovina i prodaja, administracija i srednje menadžerske pozicije, četiri su najtraženije pozicije prisutne u oglasima “Infostuda” na tržištu rada u Srbiji.

Izvor: Politika/M. R. B.

Ilustracija: Depositphotos/foottoo

Ilustracija: Depositphotos/foottoo

Prve dve oblasti su gotovo uvek brojale više od 5.000 oglasa godišnje, ali je prošle godine primećen nagli porast oglasa za takve pozicije, na čak oko 9.000.

Pored navedenih, popularne su i ekonomija i računovodstvo, a poslednjih godina i ugostiteljstvo, koji broji više od 3.000 oglasa i zauzima visoku petu poziciju traženosti u 2022. godini, potvrđuju u “Infostudu”.

Procenjuje se da u ugostiteljstvu u Srbiji trenutno nedostaje 20.000 do 25.000 radnika. Od onih koji su napuštali hotele, a takvih je godinama unazad detektovano više od 6.000, oko polovina je odlazila da radi u kompanije u drugim delatnostima.

Georgi Genov, direktor Udruženja „Hores”, napominje da oni radnici koji imaju diplomu i završenu školu za konobare i kuvare ipak veoma brzo dobijaju radnu dozvolu za odlazak u inostranstvo.

“Ni sada to nije nikakav problem, ni u Austriji ni u Hrvatskoj niti bilo gde. To je zbog toga što radna snaga nedostaje svima, posebno u hotelskoj inudustriji. Ipak, u restoranima i kafićima mogu da rade i priučeni radnici, ali u hotelima ipak mora da se odgovori nivou usluge“, dodaje Geonov.

Kako se onda kod nas nadoknađuju radnici u hotelijerstvu?

Potvrđuje da u sektoru hotelijerstva u Srbiji sve više ima pridošlica, a to su radnici iz Indije i Pakistana.

Poslodavci inače najviše traže glavne i pomoćne kuvare, konobare, barmene…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com