UVEDEN ENERGETSKI PASOŠ ZA AUTOMOBILE Evo na koja se tačno vozila odnosi i za šta tačno služi

Pravilnik po kojem novi automobili koji se prodaju u Srbiji moraju da imaju energetski pasoš stupio je na snagu 24. decembra, a sadrži informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Polovni automobili

Foto: Goran Srdanov / Ringier

Polovni automobili

Mirko Koković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Srbija da energetski pasoš sadrži podatke o zvaničnoj potrošnji goriva i emisiji CO2 i materijala koji zagađuju našu atmosferu iz putničkih automobila. Izdaje ga proizvođač, a ukoliko ne postoji predstavnik u Srbiji, izdaje ga prodavac.

Blic preporučuje

“On izgleda kao i na većini uređaja koje imamo u našim domovima. Svaki prodavac koji stavlja u promet model novog automobila na tržište u obavezi je da postavi ovu oznaku na levom bočnom staklu novog automobila ili na udaljenosti od 50 centimetara od samog automobila”

On naglašava da se ovo pravilo odnosi samo na nove automobile i da za sada ne postoji tendencija da se na ovaj ili sličan način uređuje oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana.

“To je pomoć kupcu i informacija za kupca da donese dobru odluku za sebe i za životnu sredinu. Dobavljač je dužan da dostavi Agenciji za bezbednost saobraćaja sve modele koji se prodaju na teritoriji Republike Srbije sa oznakama ekonomičnosti, a na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja postoji spisak 10 najekonomičnijih vozila za sve vrste goriva, koji se svake godine ažurira. Tu građani mogu da se informišu koliko svaki model troši goriva i koliko zagađuje našu okolinu”, kaže Koković.

On ukazuje da energetski pasoši neće uticati na cenu novih vozila i ističe da za to nema osnova.

“Stari automobili su najveći zagađivači, ali za sada ne postoji tendencija da se uređuje ta oblast. Ipak, s obzirom koliko zagađuju možda možemo očekivati u budućnosti da se i za polovne automobile uvede oznaka ekonomičnosti”, kaže Koković.

(Euronews)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com