Uvode promene koje utiču i na kupce i na zaposlene; Šta je “zona grejanja”?

Prodavnice građevinskog materijala i baštenski centri u Nemačkoj će u zimskim mesecima uvesti nekoliko mera koje utiču na kupce, ali i na zaposlene.

Izvor: Biznisinfo.ba

Ilustracija: Sorbis / Shutterstock.com

Ilustracija: Sorbis / Shutterstock.com

Zbog energetske krize i radi uštede trgovinski lanci će u prodavnicama ograditi pojedine prostore i prilagoditi radno vreme, prenosi portal biznisinfo.ba.

Osim toga, termostati na grejačima treba da budu postavljeni na samo 19 stepeni. Zaposleni moraju da obuku radne jakne i rukavice kako se ne bi smrznuli tokom rada. Među prvima koji menja radno vreme je lanac građevinskog materijala Toom. Od 4. novembra filijale će zatvarati petkom u 20 sati, piše Fenix magazin.

U Bavarskoj se primenjuje Zakon o vremenu zatvaranja radnji, tako da se pomenute prodavnice uglavnom zatvaraju u 20 sati. Ostali lanci poput Obija, Bauhausa ili Hornbacha zasad žele da zadrže radno vreme.

Portparolka Hagebaumarkta negira moguća zatvaranja minhenskog Merkura.

“Naši kupci mogu biti sigurni da ćemo i dalje biti tu za njih”, kažu iz kompanije.

Još jedna mera uštede energije u radnjama je podela prodajnog prostora na tzv. zone grejanja. Ovde bi svoje mesto trebalo da pronađu proizvodi koje je potrebno zaštititi od hladnoće, prenosi Manager Magazin. To uključuje punila, boje, biljke ili hranu za životinje. Ovi proizvodi sada će biti ponuđeni na prodaju na jednom mestu.

Takođe postoji promena za kupce koja se tiče rasvete. U radnjama će se prigušiti ili isključiti pojedinačna svetla ili će se prebaciti na ekološki način rada. Senzori pokreta koriste se u prostorima u kojima se kreću zaposleni, kako svetla ne bi bila predugo upaljena. Ako u hodnicima ili sobama za odmor nema zaposlenih, tamo se automatski gase svetla.

Rasveta na otvorenom prostoru takođe se gasi u 22 časa. Međutim, ova mera temelji se na uredbi savezne vlade prema kojoj gradovi i opštine moraju u zimskim mesecima u ovo doba da gase rasvetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com