VAUČERI ZA PLAĆANJE OGREVA I U SRBIJI I naše lokalne samouprave krenule u borbu protiv cenovnog cunamija

I pre početka zime sama pomisao na grejanje mnogim građanima zadaje glavobolju. Visoke cene ogreva učinile su drva, ugalj, pelet i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja. Pojedine evropske zemlje su još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove sezone će to prvi put uraditi i jedna lokalna samouprava u Srbiji, piše Euronews.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

jeftinija drva pre grejne sezone 140817 foto Nenad Pavlovic 002

Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija

jeftinija drva pre grejne sezone 140817 foto Nenad Pavlovic 002

Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji uvodi energetske vaučere, kao vid pomoći građanima za predstojeću zimu. Vrednost subvencije u vidu vaučera biće 10.000 dinara, a pravo na korišćenje utvrdiće stručna komisija. Ovaj predlog su danas usvojili odbornici na sednici Skupštine grada.

Blic preporučuje

Foto: shutterstock

Kubik drva na stovarištima u Srbiji ovih dana košta i do 12.000 dinara, a toliko košta i tona najjeftinijeg uglja, dok peleta nema bez 38.000 dinara. Kada se zna da jedna porodica tokom zime potroši od četiri do pet metara drva, jasna je svaka računica da će mnogima biti teško da ugreju sobe predstojeće zime.

“Ovom odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća “Toplifikacija”, kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija”, kaže za Euronews Srbija Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

Ovu subvenciju moći će da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova u porodici. Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun.

“Sremska Mitrovica je prvi grad koji uvodi ovu subvenciju, jer smo hteli da olakšamo predstojeću zimu našim građanima. Za ovu godinu imamo dovoljno novca, mada ne znamo još tačno koliko domaćinstava će se prijaviti”, napominje Riđošić.

Potrošači: Subvencije potrebne i na državnom nivou

Pravnik iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije Mladen Alfirović kaže za Euronews Srbija da je ideja o uvođenju energetskih vaučera dobra i da bi trebalo i država da osmisli sličan način da pomogne najugroženijim građanima.

Foto: Vesna Lalić, Dušan Milenković, Shutterstock / Ringier

“Nemačka izdvaja milijarde evra za podršku građanima zbog energetske krize i sigurno da mi ne možemo sa njima da se poredimo, ali trebalo bi da se osmisli način kako da se olakša predstojeći period stanovništvu koje je u teškom položaju. Postoji uredba o energetski ugroženom kupcu i njome je regulisano koja domaćinstva mogu da ostvare popust na električnu energiju, gas i toplotnu energiju, pa bi po sličnom modelu mogli da se uvedu i energetski vaučeri za plaćanje ogreva”, smatra Alfirović.

On napominje da je i iz ugla države i potrošača predstojeća zima neizvesna i da ćemo tek videti kako će izgledati ova grejna sezona i koliko će nas koštati energenti.

“Svakako bi trebalo pomoći onima koji su najugroženiji i utvrditi kriterijume po kojima bi se evenualno delila jednokratna pomoć”, kaže Alfirović.

Zaštita građana od cenovnog cunamija

Domaćinstvima širom Evrope poslednjih meseci rastu računi za grejanje, zbog povećane tražnje za energijom i zabrinutosti zbog snabdevanja gasom i naftom posle ruske invazije na Ukrajinu. Evropske države najavile su podršku građanima vrednu više milijardi evra, kako bi pomogle ljudima koji se bore da podmire vrtoglavo visoke troškove za grejanje. Francuska je prošle godine već najavila jednokratnu isplatu pomoći od 100 evra za 5,8 miliona domaćinstava koja dobijaju vaučere za energiju.

I druge zemlje EU bore se protiv cenovnog cunamija. Italija je najavila plan vredan 14 milijardi evra koji će porodicama omogućiti da račune za gorivo zadrže na nivou iz 2021. Mere obuhvataju jednokratnu isplatu pomoći od 200 evra ljudima koji zarađuju 35.000 evra godišnje ili manje. Domaćinstva sa niskim prihodima u Holandiji ove godine dobijaju 1.300 evra pomoći za račune za električnu energiju. Poljska vlada je u julu odobrila dodatak od 630 evra za domaćinstva koja koriste ugalj za grejanje, pošto su cene dosegle rekordno visok nivo. Vlada će direktno finansijski pomoći oko sedam miliona domaćinstava.

Pojedini stručnjaci, poput profesora energetike, klime i politike zaštite životne sredine Simona Taljapijetra, koji je prikupio podatke o subvencijama potrišačima za energente, smatraju neopravdanim tako veliko subvencionisanje. On tvrdi da je to neodrživo iz ugla javnih finansija i štetno iz geopolitičke i perspektive energetske bezbednosti, a posebno životne sredine.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com