VELIKA ENERGETSKA JAČINA, NEOGRANIČENE KOLIČINE “Look Up” panel “Zeleni vodonik kao gorivo budućnost”, profesor Banjac: Skladištenje i cena najveći problem

“Zeleni vodonik kao gorivo budućnosti” tema je drugog panela drugog dana konferencije “Look Up”, a učesnici panela su: profesor Miloš Banjac, Mašinski fakultet; Milica Grković, Meser Tehnogas i Žarko Simeunović ispred Siemens Energy, a razgovor će vditi Aleksandar Simić, Privredna komora Srbije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Blic preporučuje

Oni će pred publikom polemisati o upotrebi vodonika prema načinu proizvodnje na nivou EU i Srbije – sadašnjost i projekcije, modaliteti i problematika skladištenja i transporta, položaj vodonika u EU acquis i vodonične strategije ali i potencijal vodonika u različitim vremenskim horizontima.

– Masivniji rad nije zaživeo do usvajanja strategije EU. Zato mislim da je ova tema mnogo svežija od svih ostalih. Drugi razlog zašto je ovaj panel toliko važan je to što dovodi Srbiju da ne kaskamo za ostatkom sveta i ostatkom Evrope. Možemo da postanemo značajan igrač, na nivou Zapadnog Balkana sigurno, istakao je Aleksandar Simić iz PKS.

(S'leva na desno) Profesor Miloš Banjac, Milica Grković i Žarko Simeunović

Foto: Snežana Krstić / Ringier

(S’leva na desno) Profesor Miloš Banjac, Milica Grković i Žarko Simeunović

Profesor Miloš Banjac, sa Mašinskog fakulteta, istakao je u svojoj uvodnoj prezentaciji na panelu kako izgleda vodonična strategija Srbije, koja je usvojena u aprilu ove godine.

– Nije vodonik novi energent, on je nosioc. Neki vid energije pretvorite u vodonik i kasnije njega koristite, kaže profesor dodajući da je on jedinstven što se procesom elektrolize struja može da se pretvori u njega.

– Emisije ugljendioksida još uvek nisu došle na tačku preloma. Globalno imamo 1 odsto povećanja emisija, a 2050. godine treba da imamo nultu stopu. Tu može da pomogne vodonik, navodi Banjac.

Miloš Banjac

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Miloš Banjac

– Pored velike energetske jačine prednost su i neograničene su količine što se tiče dostupnosti vodonika. Možete da ga proizvedete, a sagorevanjem nastaje voda. To je ključno što se tiče njega, kaže profesor.

On navodi da se vodonik može transportovati, i ponovio da se njime može skladištiti energija, s tim što napominje da uz skladištenje ide niz problema. Oni se kako je naveo mogu izbeći njegovim “uvodnjavanjem”.

– Stepen iskorištenja vodonika elektrolizom je 80 odsto, a kada se uvodni samo 30 do 40 odsto, ističe Banjac.

.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

.

Odgovarajući na pitanje kako se porede cene različitih vodonika, konkretno zelenog u odnosu na ostale, Banjac ističe da se zeleni vodonik, u zavisnosti od struje od koje se proizvodi može biti od 2,5 do 6,8 dolara. On je istakao da ako se struja proizvodi iz gasa ili uglja onda je cena mnogo niža.

– Cene su ovakve ali se predviđa da kako polako krenu da nestaju fosilna goriva, tako će one da rastu, naglašava profesor.

Milica Grković, iz Meser Tehnogas, na pitanje prevazilaženja problema skladištenja vodonika ističe da je jako puno ambalaže za vodonik koja se nalazi na tržištu ovog regiona bila neadekvatna.

– Drugi pravac u kom se sve više ide na različite kompozitne materijale, ne samo čelik. To je zbog visokih pritisaka koji su u planu da se koriste, ističe ona.

Milica Grković

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Milica Grković

Cene materijala su sa intenzivnim razvojem ideja oko vodonika su krenule da padaju, kaže ona i tvrdi da će potrebna tehnologija biti jeftinija.

– Tečni vodonik na primer, se koristi mnogo više u SAD nego u Evropi, i oni ga tamo transportuju u cisternama, kaže ona.

Odgovarajući na pitanje paneliste šta je sledeći korak u aplikaciji ove tehnolgoije, ona ističe da što pre gradski saobraćaj krene da poručuje autobuse na vodonik, da se naruče veliki elektrilizeri.

– Za elektrilizere trebaju grantovi, i ne treba da smišljamo toplu vodu. Recimo amerika koja je najdalje otišla u razvoju. Tako da u suštini u Americi imate 3 dolara po kilogramu vodonika subvencija, kaže ona.

Žarko Simeunović ispred Siemens Energy, ističe da on sada nije isplativ ali da može biti.

– Cena zelenog vodonika danas je 5. Cena proizvodnje je sigurno 6, ističe Simeunović.

Žarko Simeunović

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Žarko Simeunović

– Naš zadatak je da stvari uradimo na vreme, i da budemo složni oko svega. Ima sjajnih kompanija koje su spremne da ulože, ali oni koji su spremni da uđu u vodonik potrebno je manje vodonika nego što su komercijalni kapaciteti, ističe Simeunović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com